Reportaj

În Moldova cresc suprafețele plantațiilor de struguri de masă pe sistemele intensive de suport

Plantațiile de struguri de masă pe sisteme intensive de suport garantează o performanță de invidiat, înregistrând recolte înalte de calitate de până la 35 tone de struguri la hectar. Sistemul de susținere Pergola a viței de vie permite obținerea recoltelor mult mai mari, dar și de calitate superioară comparativ cu sistemele tradiționale, lucru înțeles de viticultorii din Moldova. Astfel, tot mai mulți producători autohtoni optează pentru  tehnologia înființării plantațiilor de tip pergola pentru strugurii de masă. Lucru confirmat și de datele statistice, or în 2020 producătorii autohtoni au plantat cea mai mare suprafață de viță de vie pe sistemul Pergola – peste 150 de hectare.

Și Denis Liuțcanov din orașul Taraclia a ales în exploatația agricolă “Agroden Grup” SRL acest sistem, pe o suprafață de 6 ha.

”Este primul an de vegetație, practic totul s-a respectat exact cum mi s-a recomandat. Am avut ocazia să fiu asistat de mentorul Andrei Botezatu,  specialist în cadrul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), care mi-a explicat avantajele acestui sistem de suport. În primul rând, este vorba de un randament mult mai sporit comparativ cu sistemele tradiționale, o cantitate mult mai mare de struguri de calitate bună: bobițe mai mari, uniforme, realizarea mai ușoară a lucrărilor de întreținere și de recoltare a strugurilor, prin urmare am decis să testez această tehnologie. Am utilizat și toate preparatele de protecție și de hrană a plantației, după recomandările primite” a menționat Denis Liuțcanov.

Tânărul producător, pentru care viticultura este o activitate nouă, a optat ca soiul ”Moldova” să crească în plantația sa.

 ”Soiul ”Moldova” este unul destul de rezistent la clima noastră, mai ales în zona de sud a țării. Este un nou început pentru mine, am lucrat în construcții, dar mereu m-a încântat meseria de viticultor, am destui cunoscuți care obțin rezultate frumoase și am zis să încerc și eu. Poate în perspectivă, voi planta și pomi fructiferi, dar deocamdată am ales vița de vie. Vom vedea care vor fi rezultatele, însă cred că având atâția experți în domeniu și atâtea tehnologii moderne, vom obține recolte frumoase” a subliniat optimist tânărul viticultor.

Înființarea plantației după sistemul Pergola este un proces destul de costisitor, astfel pentru a putea suporta cheltuielile, viticultorul a solicitat un credit, dar a folosit și anumite resurse proprii.

”Au fost investiții atât în sistemul pergola, în materialul săditor plantat de viță de vie, cât și în utilajul necesar, am procurat un cultivator, de asemenea, am instalat și un sistem modern de irigare, este vorba de fertigare, care este un tip de tehnică care permite aplicarea simultană a apei și a îngrășămintelor prin sistemul de irigare. Am instalat electricitate în plantație, urmează să avem și sistem antigrindină, anul viitor. Cred că am investit în jur de 40-45 mii euro per ha. Am avut anumite resurse financiare proprii, dar totodată am apelat la un credit pentru a dispune de banii necesari pentru a pune la punct toate detaliile în înființarea plantației, exact cum mi s-a recomandat” a explicat Denis Liuțcanov.

Pe parcursul ultimilor ani, mai mulți producători de struguri din Moldova au preluat acest sistem de suport. În prezent, plantațiile de struguri de masă cultivați pe sistem Pergola și Gable în Republica Moldova au ajuns la circa 300 de hectare, comparativ cu 6 hectare atestate acum cinci ani. O creștere a suprafețelor plantațiilor de struguri de masă pe aceste sisteme intensive se datorează asistenței proiectului USAID/APM, precum și subvenționării investițiilor pentru înființarea unor astfel de plantații.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!