Soții Ina și Dumitru Erhan cultivă pe o suprafață de aproape un hectar, pe câmp deschis în satul Dobrogea, raionul Sângerei în jur de 90 de specii de trandafir, dar în seră mai au câteva soiuri de plante de sezon și de cameră. Familia Erhan susține că dragostea pentru frumos și pentru țară este motivarea cea mai mare de a continua această afacere care le permite să rămână în Moldova.
Pasiunea pentru flori i-a unit pe soții Ina și Dumitru Erhan, care de 15 ani au inițiat afacerea cu trandafiri din dorința de a demonstra că și în țară se poate câștiga bani pentru o viață decentă.
”Am fost pasionată de flori și înainte de căsătorie, dar am avut noroc că și soțul simte aceeași pasiune pentru trandafiri. Am absolvit ambii Universitatea Agrară, am fost în aceeași grupă la facultate. Ne-am dorit o afacere care să ne permită să rămânem acasă, așa am ajuns să plantăm trandafiri. În prezent avem în jur de 80-90 de specii, dar în fiecare an mai schimbăm soiurile, în special pe cei care sunt mai sensibili la diferite boli, încercăm să înlocuim cu trandafiri mai rezistenți” ne-a explicat Ina Erhan.
Toamna se numără și rădăcinile de trandafiri, mai ales că începe perioada de replantare a plantelor.
”Începe perioada optimă pentru replantarea trandafirilor, acum din septembrie până la zilele când vor fi temperaturi de minus. Există o tehnologie de plantare care trebuie respectată pentru a nu pierde trandafirii. De fapt ce se întâmplă la replantare, rădăcinile se supun procesului de aerație și necesită mai multă atenție, nimic complicat dacă se respectă anumite cerințe. Pentru noi toamna este cel mai greu, că toate lucrările le facem singuri, nu putem încredința nimănui. Ne ajută prietenii, rudele, de la an la an căutăm muncitori, nu e vorba de salariu, dar de atitudinea nepăsătoare a oamenilor, toți vor funcții în țara noastră. Chiar aș încredința unele lucrări însă nu avem cui. Desigur sunt lucrări care trebuie să aducă o anumită plăcere, de exemplu, de acolo de unde se taie lăstarii uscați, vor crește alții noi, este o renaștere atât de plăcută pentru noi, cei pasionați de frumusețea florilor, însă un proces anevoios pentru cei care nu prea au treabă cu sentimentul de apreciere a florilor. Copilul nostru de 14 ani începe să ne ajute, îi place să o facă și ne bucurăm că așa va prinde gustul afacerii” ne-a povestit Ina Erhan.
Au și o seră de circa 200 metri pătrați, în care plantează flori de sezon și de cameră, dar o utilizează și cu scopul de a asigura înmulțirea plantelor.
”Am renovat sera, era mai mică, de circa 100 metri pătrați anterior. Facem mai mult înmulțirea în seră, dar avem și flori de sezon, de cameră anumite soiuri. Oricum mai mult terenul nostru de producere este în câmp deschis. Anii precedenți cultivam și crizanteme, anul acesta cu ploile, nu prea am reușit să avem florile la timpul lor înflorite. Mai am o slăbiciune și pentru florile decorative, aș dori să cresc hortensii, pentru că tare mult îmi plac. Noi ne realizăm florile la târguri, unde de regulă vindem rădăcini de trandafir pentru replantare. Și tare mă bucur când trandafirii replantați în curțile oamenilor arată poate mai bine decât unii în câmpul nostru” a menționat Ina Erhan.
Referitor de profitabilitatea afacerii, antreprenoarea a ezitat să ofere un răspuns detaliat.
”Pentru noi este bine că ne putem câștiga banii necesari pentru un trai decent acasă, pentru că anume din acest motiv am inițiat afacerea. E greu să estimezi profitul, uneori ne planificăm o cifră de 30 mii de trandafiri, dar poți obține numai 5 mii. De exemplu în 2020 – cu seceta care a fost, am avut pierderi mari, chiar peste 50% am pierdut. Din 10 mii, dacă obții vreo 5 mii deja ești în pierdere de jumătate, dar cu natura nu ne putem bate, continuăm să sperăm că vom obține mai mult în următorul sezon și așa an de an, ne consolăm și continuăm cu speranță și curaj mai departe” a mai adăugat Ina Erhan.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!