Reportaj

Ion Lozonschi: ”Laptele de măgăriță este bun pentru sistemul imunitar, acum în pandemie, este mai căutat”

Din dorința să-și refacă sănătatea, a ajuns să- și lanseze propria afacere bazată pe creșterea măgărițelor pentru lapte. Atunci când a fost diagnosticat cu cancer, Ion Lozonschi din raionul Fălești, nici nu bănuia că în curând își va crea o fermă de măgari, pentru a avea pentru consum cel mai valoros lapte din lume, care conține o cantitate mare de grăsimi sănătoase. Medicul i-a prescris acest lapte lui Ion, care inițial a cumpărat două măgărițe pentru ca să aibă suficient lapte pentru consum personal, iar acum îl vinde tuturor care au nevoie.

Despre laptele de măgăriţă se vorbea cu câţiva ani în urmă doar în asociere cu Cleopatra, regina Egiptului şi celebrele ei băi în acest lichid miraculos. Totuși o dată cu trecerea anilor, accentul s-a mutat de pe regină şi ritualul ei de frumuseţe pe proprietăţile acestui tip de lapte, singurul despre care studiile au arătat că are o structură foarte apropiată de cea a laptelui matern, fiind bogat în proteine şi probiotice.

Ion Lozonschi a fost nevoit să caute initial lapte de măgărițe, pe care l-a găsit tocmai în România. Pentru că tratamentul era unul de lungă durată, a trebuit să ia o decizie corectă, spune acum antreprenorul.

”Prin 2015 am decis să cumpăr două măgărițe ca să nu mai merg în România după lapte, la noi nu prea se găseau măgărițe. Apoi le-am înmulțit, acum am 10 în total. Când am plasat un anunț pe o pagină de publicitate, am înțeles că în Moldova există persoane care doresc să achiziționeze un astfel de produs terapeutic, chiar dacă este mai scump ca laptele de vacă. Gustul și culoarea acestui lapte este diferit de cel de vacă, dar și cantitatea este diferită, cu mult mai puțin lapte mulg de la o măgăriță, undeva 200-300 g. În plus, dacă nu am comandă, nici nu o mulg, pentru că este măgărușul în preajmă” a menționat antreprenorul zâmbind.” 

În timp ce Ion a început să-și pună pe picioare mica afacere, a reușit să învingă și cancerul.


Fermierul se descurcă de unul singur cu toate apucăturile specifice măgarilor. Le îngrijește, le hrănește, curăță ocolul, are grijă de sănătatea acestora. Mini-ferma este construită aproape de casă, astfel încât laptele sănătos să poată fi obținut pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.

”Câteva măgărițe le dau la stână, când duc oile, însă care sunt mulgătoare, le țin acasă. Le hrănesc cu legume, morcov, sfeclă roșie, porumb, mănâncă orice, la fel ca oile sau vacile, nu sunt chiar pretențioase la mâncare, în rest, le las să pască pe pășune. Am și 4 ani, dar și de 17 ani, 25 de ani, pentru că trăiesc până la 50 de ani. Este multă muncă, mă trezesc la ora 4 dimineața, le aduc apă din fântână. Înainte a fost mai greu, când am avut 26 la număr. În prezent am lăsat numai măgărițele. Apropo, sunt pretențioase, nu suportă mirosul de alcool, la fel ca la albini. Nu mai pot servi nimic” a spus fermierul.

Laptele îl îmbuteliază în sticle mici de 200 de grame, astfel încât să nu fie prea scump. Susține că ar putea reduce prețul, dar laptele de măgar încă nu se bucură de așa mare popularitate în rândul moldovenilor.

Cantitatea de lapte de măgăriță este de 10 ori mai mică decât la vaci, prin urmare și prețul este mai mare – 400 de lei. Am câteva persoane din Chișinău care de câteva ori pe an vine și cumpără lapte de măgăriță, fac tratament. Vreo 10-20 de zile ține cura de tratament. Laptele de măgăriță este bun pentru sistemul imunitar, acum în pandemie, tot mai mulți caută acest medicament natural. Am câțiva cumpărători din orașele mari, unii chiar și din România.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!