Nicolae Barcari din satul Răscăieți, raionul Ștefan- Vodă a reușit fiind în Danemarca să înființeze o livadă de nuci în Moldova, în localitatea sa natală. Tânărul a investit banii câștigați în străinătate, unde se află de 12 ani, cumpărând în jur de 55 de hectare, dintre care pe 35 ha sunt plantați nuci, iar pe 20 ha planifică să planteze caise în 2022.
Tânărul antreprenor a fost motivat de a investi în țara natală pentru că în pofida situației precare din Moldova, Nicolae Barcari speră că lucrurile se vor schimba în bine, iar livada pe care a plantat-o este un aport personal în prosperitatea localității de baștină, unde revine de 2 ori pe lună, în special când are lucrări de făcut în plantație.
”Sunt cu sufletul în ambele țări, aici în Danemarca unde sunt stabilit de 12 ani, am familia alături, dar în Răscăieți sunt părinții mei, este livada unde revin cu drag de fiecare dată. Am cumpărat treptat câteva hectare, până am ajuns la 35 ha, pe care am plantat nuci. Tata fiind pădurar, am fost cumva povățuit de el să aleg copaci care ajută terenul, dar mai și dau roadă. În acest an, fiind al șaptelea an de la plantare, vom strânge în sfârșit și noi roada din livada pe care am înființat-o. Am mai cumpărat încă 20 de ha, pe care intenționăm să cultivăm caiși, anul viitor” ne-a povestit antreprenorul.
A investit banii proprii, iar costul terenurilor achiziționate, nu a fost unul mic, așa cum se crede.
”Erau terenuri ce aparțineau sătenilor, cotele cu vii, care au fost abandonate, dar acest lucru nu înseamnă că le-am cumpărat la un preț de nimic. Dimpotrivă, dacă inițial am dat 1500 de euro per hectar, atunci unele le-am cumpărat cu 2000 sau chiar 4000 de euro. Oamenii nu voiau să vândă terenul, chiar dacă era neprelucrat, însă atunci când le-am oferit un preț bun, și-au schimbat părerea. Și cred că este corect, ca toată lumea să fie mulțumită, ei că au luat o sumă considerabilă, iar eu că mi-am atins scopul” ne-a explicat Nicolae Barcari.
Nu a aplicat la nici un program de finanțare pentru dezvoltarea afacerii în agricultură, dar totuși a beneficiat de anumite subvenții de la stat.
”Nu am aplicat nici la PARE +1, nici la Livada Moldovei, nu prea am avut timp de formalități, am investit treptat cât am putut, fără a lua credite. Am obținut de câteva ori subvenții de la stat, pentru tehnică, am procurat un tractor și anumite agregate, până la suma de 200 mii de lei, în rest investesc de 8 ani atât cât îmi permit pentru extinderea suprafeței de livadă. Cel mai curios este că eu am studiat silvicultura, iar ca specialitate am avut chiar nucicultura, dar nu acest lucru este primordial, ci faptul că îmi doresc să îmbunătățesc situația la mine în sat, iar acest hobby legat de agricultură este o cale bună de a realiza acest scop. Toate lucrările încerc să le supraveghez personal, vin special ca să mă asigur că totul este efectuat cum trebuie” a menționat antreprenorul.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!