Fermierii nu mai au cu ce își hrăni animalele. Asta pentru că prețurile la produsele cerealiere în acest an sunt cosmice. De vină ar fi seceta, care a cauzat pagube grave la nivel mondial, nu doar în Republica Moldova. Acum, o soluție ar fi ca statul să ajute fermierii cu rezervele de produse cerialiere, iar ulterior acestea să fie suplinite, dar nici aceasta nu este o soluție, care ar funcționa sută la sută, ne-a spus președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de produse cerealiere, Eduard Grama.
“Din cauza deficitului care s-a format și roada proastă de anul trecut prețurile au crescut. Grâul a crescut cu 40 la sută, porumbul cu aproape 70 la sută, până și floarea soarelui are un preț exagerat. Din cauza prețului mărit, automat scade și producerea”, spune specialistul.
În caznaua statului nu există rezerve de porumb, însă el nu a dispărut de pe piață, datorită importurilor de porumb din Ucraina sau Serbia. Au existat anterior momente dificile la capitolul import, dar Eduard Grama ne-a spus că aceastea au fost rezolvate.
„Vara au fost dificultăți la importul din Ucraina din cauza unor ordine emise de ANSA, după care problema s-a rezolvat și nu mai există această problemă. Acum cea mai mare problemă este prețul”, spune cu îngrijorare Eduard Grama.
Astfel, nu lipsa produsului este problema care macină fermierii la ora actuală, dar prețul mare, de exemplu porumbul a ajuns să coste mai mult de patru lei, pe când anul trecut era puțin peste doi lei. Soluții clare la momentul de față, nu există, spun specialiștii.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!