Reportaj

Râpile au devenit pășuni, iar solurile erodate - păduri în satul Copceac, din raionul Ștefan-Vodă

copceac-cel-mai-impadurit-sat- AgroExpert.md

Satul Copceac deține în total circa 800 de hectare de pădure și este considerat cel mai reîmpădurit sat din Republica Moldova. Acest fapt se datorează primarului Vasile Țânțari, care a reușit să-și consolideze comunitatea locală, accesând resurse externe pentru regenerarea ecosistemului natural local.  

Factorii climatici și exploatarea îndelungată a terenurilor fără să fie respectate anumite tehnologii sunt doar câțiva dintre factorii care duc la degradarea solului și stimulează eroziunile. Vasile Tînțari, primarul satului Copceac, din raionul Ștefan Vodă, își amintește că până la demararea lucrărilor de reabilitare a solului și faunei din regiune, „terenurile erau atât de degradate că nu creștea nimic”, iar „animalele pășteau pământ”.

„Până în anii ’90, satul Copceac, era înconjurat de podgorii. Apoi, viile au fost scoase iar pământul a fost lăsat în voia sorții mai bine de 20 de ani. În timp terenurile din marginea satului au devenit o pășune degradată. Nici iarbă nu creștea, doar spini, iar animalele nu se puteau alimenta. După ploi apăreau   râpi adânci, care se măreau după fiecare ploaie, apoi a început degradarea solului, au apărut eroziuni active care se întindeau și câte 100 de metri la vale. Atunci au început alunecările de teren care puneau în pericol gospodăriile din sat” ne-a relatat Vasile Țînțari, primarul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă.

Situația devenise critică, astfel, autoritatea publică locală, a întreprins mai multe acţiuni de reabilitare a mediului.

„Împreună cu PNUD Moldova, pe 30 ha, au fost sădiți copaci (salcâm alb), iar 25 ha de pășuni au fost reabilitate și semănate culturi ierboase, care nu permit degradarea solului. Pajiștile au devenit roditoare din nou, iar proprietarii de animale sunt  foarte mulțumiți, fiindcă pot să le asigure furaje de calitate și suficiente, cu resurse minime. Fiecărui deținător de animale li s-au repartizat câte 20 de ari per cap de animal(gratis) astfel nu își mai fac griji că nu vor avea cu ce hrăni animalele pentru perioada rece a anului. Apoi în 2019, cu suportul IUCIP IFAD Moldova au fost plantate încă 8 ha de pășuni, iar prin proiectul ”Plantăm fapte bune în Moldova”, au mai fost plantate încă 14,5 ha: dintre care 10 ha au fost finanțate prin proiect, iar 4,5 ha au fost finanțate de primăria satului Copceac, și plantate împreună cu voluntarii. Totodată sătenii sunt asigurați cu lemne pe timp de iarnă. Dar proiectele nu se opresc aici, plănuim în parteneriat cu Moldsilva să plantăm încă 100 de ha. Trebuie să înțelegem că pădurea înseamnă viață, e natură! Aici duc un trai liber toate animalele, insectele fără de care natura nu poate exista. Trebuie înțelem că plantarea perdelelor forestiere este una dintre soluțiile care ar putea combate eroziunea solurilor, deoarece îmbunătățește structura pământului și reduce riscul de erodare” a subliniat Vasile Țînțari, primarul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!