Reportaj

Sectorului horticol, vital pentru Republica Moldova! Pomicultorii – avem nevoie de cooperare

Author: AgroExpert
forum, pomicultori, horticulttura - AgroExpert.md

Tendințele și inovațiile din sectorul fructelor au fost prezentate recent, în cadrul Conferinței cu genericul "Businessul Fructelor în Republica Moldova". Evenimentul a fost organizat de Asociația Moldova Fruct în parteneriat cu proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Evenimentul a început în data de 8 decembrie și are menirea să familiarizeze producătorii de fructe din Republica Moldova cu inovațiile, noile tendințe tehnologice și soluțiile comerciale pentru toate elementele lanțului valoric al fructelor în stare proaspătă și procesată.

Creșterea prețurilor la resursele energetice, amenință fermierii

În cadrul forumului, experții au vorbit despre creșterea prețurilor la mijloacele de producție și menținerea costurilor înalte de logistică în sezonul următor, afirmând că „producătorii de fructe trebuie să se orienteze spre tehnologii inovative și surse regenerabile de energie pentru a fi competitivi pe piața de export”. Or, horticultorii autohtoni trebuie să analizeze soiurile care sunt pretabile cu condițiile din R. Moldova și sunt solicitate pe noile piețe de export, ca să înființeze livezi intensive cu aceste soiuri.

„Vedem câteva soluții pentru a răspunde provocărilor: cooperarea producătorilor cu exportatorii în programe strategice de pătrundere și consolidare a poziției pe piețele țintă, inclusiv pe cea locală; școlarizarea producătorilor și exportatorilor în implementarea standardelor unice de calitate și agricultura de precizie; promovarea continuă a fructelor pe piețele externe. Este greu să vindem fructe acolo unde nu suntem cunoscuți, îndemnul nostru este ca producătorii și exportatorii moldoveni să investească resurse în promovare”, au precizat producătorii prezenți la eveniment.

Preferințele consumatorilor trebuie luate în calcul

Vorbitorii în cadrul Conferinței au menţionat că nu doar comercializarea produsului este importantă, iar producătorii trebuie să analizeze preferințele consumatorului și tendințele actuale în domeniu, cum ar fi implementarea bunelor practici agricole, producerea ecologică etc.

Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, a constatat că în ultimii ani se atestă o descreștere a suprafețelor de livezi pe rod, dar se plantează preponderent livezi superintesive care asigură recolte înalte de pe suprafețe reduse. Astfel, suprafața livezilor de măr s-a redus cu 11.4% și este de 45,3 mii ha, de prun – cu 15,3% și este  de 19,4 mii ha, de piersic – cu 23,6% și este 4,9 mii ha. Totodată, se înregistrează extinderea suprafețelor de livezi de fructe solicitate pe piețele de export. Astfel, suprafața livezilor de cais a crescut cu 44%, fiind de 4,9 mii ha, de cireș – cu 19,4%, fiind de 4,3 mii ha, și suprafața livezilor de vișin a crescut cu 14,7%, ajungând 3,9 mii ha.

Prezent la eveniment, Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a accentuat necesitatea asocierii eforturilor tuturor părților pentru a soluționa problemele cu care se confruntă producătorii. Ministrul a încurajat cooperarea producătorilor de fructe în cadrul asociațiilor, cooperativelor și centrelor logistice pentru a învăța din experiența agricultorilor avansați și a spori competitivitatea fructelor exportate prin asigurarea volumelor solicitate,  calității și uniformității produselor exportate.

Conferința Businessul Fructelor în R. Moldova este un eveniment organizat anual de Asociația Moldova Fruct și e destinat conducătorilor și specialiștilor din domeniul horticol.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!