Svetlana Nițoreanu a plantat o livadă de alun pe o suprafaţă de 10 hectare, în satul Grigorievca, raionul Căuşeni, fiind primul producător din țară care dezvoltă cultura de alun ecologic și care deține certificatul eco al produselor sale.
Deși a absolvit două facultăţi, cea de psihologie şi cea de finanţe şi bănci, lucrând mai mulţi ani în sistemul bancar, într-o zi a hotărât să facă o schimbare. Antreprenoarea a prins mult entuziasm pentru agricultura ecologică după ce a vizitat expoziţia Biofach din Germania. Atunci a revenit acasă și a început să aplice principiile agriculturii ecologice în livada sa, pe care a plantat-o în toamna anului 2015.
”Am înființat compania în 2015 și tot atunci, în toamnă, am plantat livada. Am optat pentru alun ca să oferim lucrătorilor noștri activitate care să dureze anul împrejur, nu doar jumătate de an, pentru că noi anterior am avut o afacere sezonieră. Am inițiat procedura de certificare în 2016, însă conversia a durat 3 ani, abia în 2019 am obținut certificatul ecologic, pe care în fiecare an îl reînoim. Astfel în acest an primim al 3 certificat ecologic. În țară mai sunt producători de alun ecologic, numai că sunt în urmă un pic cu procedura de obținere a certificatului” a explicat antreprenoarea Svetlana Nițoreanu.
Primele alune le-au cules abia peste câțiva ani, însă antreprenoarea susține că a avut răbdare, atât cu toate procesele din livadă, cât și cu toate formalitățile de certificare ecologică.
”Roada am avut și în 2019, numai că nu așa esențială, căci în primii ani roada este mica și treptat, în fiecare an este în creștere, deja în al șaptelea an ajunge la o maturitate maximă. Anul acesta sperăm că vom avea o roadă bogată, după precipitațiile care au fost în acest sezon, după cee ace vedem noi acum în livadă, rezultatele vor fi bune. Așa sperăm, depinde mult de timpul care va fi la recoltare, pentru că dacă vor fi condiții meteo nepotrivite atunci, cele 2-3 săptămâni fără soare, roada va fi compromisă” a menționat Svetlana Nițoreanu.
Antreprenoarea a beneficiat de oportunităţile lansate de donatori care susțin agricultorii care intră în circuitul ecologic.
”Toată tehnica a fost cumpărată datorită banilor obținuți din granturi. Depozitul l-am construit din banii luați în credit și o porțiune din grant, plus subvenționarea unor poziții utilizate în construcția clădirii. Datorită proiectului „Dezvoltarea agriculturii organice orientate spre export”, finanţat de USAID şi implementat de People in Need Moldova, Svetlana a obţinut un grant pentru procurarea sistemului de irigare şi a utilajului de curăţare şi calibrare a alunelor. Totodată am participat la toate instruirile organizate de ODIMM. Cunoștințele obținute și abilitățile primite ne-au fost de folos, drept urmare a acestor instruiri, am demarat etapa de cercetare a potențialelor piețe pentru produsele noastre, poate chiar și în străinătate” a menționat antreprenoarea.
Deocamdată afacerea crește armonios, etapa de export a produselor rămâne pentru viitor.
”Noi nu putem începe exportul din motiv că nu dispunem de cantitățile necesare, cu o tonă nu putem iniția negocieri. Cantitatea reală pe care noi o adunăm este de 1800 la 10 ha, atât am obținut anul trecut. Anul acesta sperăm să depășim această cifră. Dar așa cum v-am spus, depinde foarte mult de cum va fi perioada recoltării, sperăm să avem soare și toată roada să fie bună. Toamna se numără bobocii sau în cazul nostru, tonele de alune” a subliniat Svetlana Nițoreanu.
Antreprenoarea a înfiinţat pe lângă livadă o pepinieră pentru creşterea puieţilor de alun. Compania pe care o deţine are certificat de producător de material săditor.
„Pentru mine, agricultorii care au decis să planteze alun sunt mai degrabă parteneri şi nu concurenţi. Consumul pe piaţa internă poate fi acoperit cu uşurinţă, aşa că excesul oricum urmează să fie exportat. Iar la export, pentru a face faţă cerinţelor, mai ales ce ţine de volum, noi ar trebui să ne unim forţele. În acest an noi am primit avizul pozitiv de la AGEPI cu privire la înregistrarea mărcii comerciale, acum urmează să achităm taxele și să facem un rebranding, etichete noi, vizual să devenim mai atractivi. Vom încerca să plătim taxa cât mai repede, căci dacă se achită în primele 3 luni după primirea avizului, se reduce plata cu 50%, un real ajutor pentru antreprenori” a declarat Svetlana Nițoreanu.
Un alt suport important pentru producătorii din Moldova, antreprenoarea îl consideră organizarea târgurilor locale, unde fiecare își poate vinde produsele.
”Am participat la toate târgurile organizate de Diana Crudu și chiar aș vrea să îi aduc mulțumiri prin intermediul dumneavoastră pentru tot ce face nu numai pentru mine, dar pentru toți producătorii din țară. Totodată și pentru consumatorii care se pot întâlni cu noi direct, fără intermediari, la târgurile respective. Discutăm cu consumatorii cu mare plăcere, chiar suntem recunoscători pentru eforturile depuse de ea ani la rând. Așa că vă invităm la târgul ”Cămara fest” din parcul Alunelul, din acest week-end, 3-4 iulie, cât și celălalt 17-18 iulie. Vă vom aștepta cu mare drag” a coninchis Svetlana Nițoreanu.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!