Reportaj

Tudor Zaharia: ”Producători de afine în Moldova sunt puțini, în schimb se aduc multe fructe din import”

Familia Zaharia din satul satul Pitușca, raionul Călărași au o plantație de afine, considerându-se al doilea producător din Moldova de aceste fructe numite “aurul” sistemului imunitar și pe bună dreptate, căci afinele posedă numeroase beneficii pentru sănătate. De câteva zile, soții Zaharia, de rând cu cel mai tinerel membru al familiei, culeg recolta de afine, care se anunță una bogată, circa 1000 de kg în acest an.

Plantația este tânără, înființată în 2019, pe o suprafață de un hectar și primii arbuști au fost plantați mai mult ca o încercare.

”De fapt am avut o discuție cu un prieten și mai în glumă, mai în serios, am decis să plantez anume afine, pentru că la noi în țară aceste pomușoare mai mult se aduc din import, decât se cresc acasă. Chiar ieri au intrat două TIR-uri cu afine aduse din Serbia, dar nu este gustul atât de bun ca al fructelor crescute în plantațiile din țară. Arbuștii i-am adus din Ucraina, avem 4 soiuri, iar din Belarus am adus turbă, un substrat de sol folosit la creșterea plantelor și bogat în pH, pentru că butașii nu se acomodau la pământul nostru. Am creat toate condițiile pentru ca fructele cunoscute și sub numele de merișor de munte să crească armonios și să dea roadă bogată, ceea ce se observă în acest an. Credem că vom culege în jur de 1000 kg de afine” a subliniat Tudor Zaharia.

Să nu credeți că plantația de afine numai de sol bun are nevoie ca să ofere roadă bogată, mai necesită grijă, dar și multă apă, așa că antreprenorul a cumpărat din start un sistem de irigare.

”Afinele au nevoie de apă, de la început am aflat acest lucru și am cumpărat un sistem de irigare din banii personali, nu am calculat precis cît a costat, însă până acum am investit în jur de 15 mii de euro. Fără un sistem de irigare, o astfel de plantație s-ar usca foarte repede. În zilele precum astăzi, însorite, consumăm 60-70 tone de apă pe zi, afinele necesită foarte multă apă, așa că precipitațiile dese din ultima perioadă au fost de folos pentru noi. Unicul lucru este că din cauza ploilor, culesul roadei a întârziat cu trei săptămâni, dar nu este o problemă gravă, le culegem zilele astea” a explicat Tudor Zaharia.

Toată familia este implicată la culesul afinelor, chiar și cel mai mic culege cu drag fructele direct în micile caserole.

”Recoltarea, conform tehnologiei, începe după ce cade roua, iar fructele trebuie să fie uscate, altfel de la umezeală se pot altera. Noi culegem cam 50 kg pe zi și le comercializăm în stare proaspătă, iar consumatorul face cu ele ce vrea. Le poate congela, usca. Anul trecut am cules o cantitate mai mică, totuși primul an și am vândut câteva și uscate, am folosit uscătoria unui prieten, dar pe viitor ne dorim să o avem și pe a noastră. La Călărași marfa noastră poate fi găsită în câteva magazine alimentare, prețul fiind de 180 lei/kg”, ne-a povestit fermierul de 30 de ani.

Familia Zaharia intenționează să extindă treptat suprafața plantației de afine pentru că afacerea pornită din glumă, pare a fi una profitabilă.
 
“Deocamdată nu sunt mulți producători de afine în Moldova, în schimb sunt mulți importatori. Le aduc din România sau mai nou, din Serbia că este mai ieftin. Fiecare cu clientul și cu gustul lui, pot să spun că fructele noastre crescute la Pitușca au un gust deosebit. Vă invit în acest weekend la târgul producătorilor locali ”Cămara Fest” din Parcul “Alunelul”, sectorul Buiucani, Chișinău, unde vom veni și noi , și le veți putea gusta” a menționat Tudor Zaharia.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!