Reportaj

Adrian Verlan: ”Creștem mistreți acum la fermă, deși părinții au avut oi toată viața”

Dacă unii văd porcii mistreți ca pe niște simple animale sălbatice, pentru familia lui Adrian Verlan aceștia au constituit o direcție nouă de activitate. În prezent, au în îngrijire 20 de mistreți, însă cum afacerea este la început de cale, planurile familiei Verlan din Anenii Noi sunt destul de promițătoare.

După ce timp de mai mulți ani, a călătorit și a văzut lumea prin obiectivul aparatului de fotografiat, Adrian Verlan a decis să își îndeplinească un alt vis, acela de a fi alături de familie și de a contribui la dezvoltarea fermei părinților.

”Tot timpul unde eram, mă trăgea acasă și acest lucru cred că a fost cea mai puternică motivație pentru mine. În Grecia, am muncit în calitate de fotograf, apoi am lucrat în Turcia, ulterior am lucrat în calitate de manager la un restaurant în Bulgaria. Dar mereu am visat să revin acasă. Părinții mei tot timpul s-au ocupat cu creșterea animalelor, de când mă țin eu minte. Ambianța aceasta din gospodărie, când tot timpul aveam împrejur animale, a jucat un rol decisiv în hotărârea pe care am luat-o” și-a amintit Adrian Verlan.

De mai mulți ani, părinții tânărului dețineau o fermă de ovine în raionul Anenii Noi. Într-o seară, când naviga cu tatăl său pe internet, a văzut un anunț despre vânzarea puilor de mistreț. Atunci tânărului i-a venit ideea de a dezvolta o afacere cu mistreți.

”Inițial am procurat o pereche de mistreți, doar pentru gospodărie, nu aveam nici un scop comercial. Ulterior purcica „Bolic”, așa am numit-o, a dat naștere la prea mulți purceluși și am decis să îi vindem. Când am văzut că este cerere, am început să promovăm  produsele și activitatea prin intermediul rețelelor de socializare, iar vânzările s-au triplat. Așa am hotărât să pornim o afacere cu porci mistreți. Creștem rasa mangaliț, o rasă de porci cu părul lung și creț, cu carne de calitate superioară și rasa mistreț. Ne axăm pe aceste rase, deoarece carnea lor are mai puțin colesterol și este binevenită pentru persoanele care au probleme cu sănătatea” a explicat Adrian Verlan.

Potrivit tânărului fermier, mistreții nu necesită o îngrijire diferită față de porcii obișnuiți, din gospodăriile oamenilor.

”Un avantaj al mistreților este că mănâncă puțin și cresc repede, în plus sunt rezistenţi la boli, chiar aș spune că sunt mai puternici decât porcii de casă. Pe timp de vară ne străduim să le dăm mai multă iarbă, în jur de 60 % , iar cereale - 40 %. Iarna îi hrănim cu morcov, sfeclă, cartofi și legumele le amestecăm cu cereale. Odată ce sunt hrăniți cu iarbă și sunt lăsați mai mult în libertate,cresc rapid și carnea de mistreț are un procent mai mic de grăsime” a menționat Adrian Verlan.

Adrian dorește să crească și animale mai deosebite decât cele pe care le are în prezent la fermă. Mai ales că, are visul să contribuie și la dezvoltarea ramurei de agroturism în Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!