Reportaj

Brichetele din rumeguș de lemn, o versiune modernă a combustibilului ecologic

Brichetele din rumeguș de lemn sunt o versiune modernă a combustibilului ecologic tot mai utilizat și în țara noastră. Cei care au optat pentru sisteme autonome de încălzire, cu brichete din biomasă, trebuie să știe că alegerea biocombustibilului calitativ şi adecvat tipului de cazan, garantează funcţionarea eficientă  a centralelor  termice pe biomasă.

Brichetele de rumeguș reprezintă un produs ecologic care se utilizează sub forma unui combustibil solid, cu un conținut de umiditate extrem de scăzut, care ajută la o ardere mai eficientă, fără miros sau emisii de CO2. Folosind brichete de rumeguș pentru încălzire, se evită distrugerea pădurilor.

„Inițial se credea că dacă am folosi toată masa disponibilă pentru producerea biocombustibililor solizi, atunci cel puțin 40 %, din importul de gaz, am putea să nu îl mai efectuăm. Din păcate au trecut deja 20 de ani și lucrurile nu s-au schimbat.Astfel că producerea biocombustibililor solizi reprezintă o parte componentă din energiile regenerabile foarte importante pentru Republica Moldova. Noi putem să folosim biomasa care se obține repede, calea este folosirea plantelor energetice. Deși țara noastră are suficientă biomasă, din păcate nu toată această biomasă oferă rezultate. S-a demonstrat că de fapt, direct așa cum le obținem din câmp, doar 9 % din reziduuri pot fi folosite pentru a putea obține biocombustibili calitativi” afirmă Grigore Marian, doctor habilitat, profesor universitar, din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova. 

În Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Parcului inovațional al Universității Agrare de Stat din Moldova, producătorii au posibilitatea să demonstreze calitatea biocombustibilului plasat spre vânzare, şi, respectiv, să stabilească un preţ în funcţie de calitatea produsului, iar consumatorii – să fie siguri de produsul achiziţionat.

„Laboratorul de biocombustibili solizi realizează testarea biocombustibililor solizi prin stabilirea tuturor indicilor calitativi prevăzuți de standardele ISO și normele ENPlus. În baza testărilor de laborator, noi putem cu certitudine să vorbim despre calitatea biocombustibilului respectiv, atribuindu-i nivelul de calitate pe care-l merită, dar și gradul de nocivitate pe care-l poate avea asupra mediului, inclusiv și asupra dezvoltării agriculturii durabile” detaliază Grigore Marian, doctor habilitat, profesor universitar, din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova. 

Specialiștii Laboratorului de biocombustibili solizi din cadrul Parcului inovaţional al Universităţii Agrare de Stat din Moldova, vin cu recomandări de testare a calităţii biocombustibilului prin instrumente accesibile fiecăruia înainte de achiziționarea de brichete şi pelete de calitate potrivite tipului de cazan instalat.

„Când procurați un biocombustibil solid, cereți certificatul de calitate care trebuie să conţină informaţii privind ţara de origine, data fabricării, termenul de valabilitate, dimensiunea, puterea calorifică, conținutul de cenușă, umiditate, aditivii și conținutul de azot, clor și sulf, proprietățile fizice și mecanice cum sunt durabilitatea mecanică, densitatea în vrac, parametrii geometrici conținutul de fracții fine. De asemenea, cumpărătorii pot verifica calitatea acestora în condiții de casă. Peletele calitativ este neted şi dur la atingere. Dacă puneţi o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă, un brichete bun se va lăsa la fundul vasului şi se va dizolva mai greu. Brichetele cu densitate mică va pluti la suprafață şi se va dizolva uşor, ceea ce denotă o calitate îndoielnică. Totodată, peletele care se fărâmițează la atingere are umiditate mare şi va avea eficienţă redusă la ardere” menționează Grigore Marian, doctor habilitat, profesor universitar, din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova. 

Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Parcului inovaţional al Universităţii Agrare de Stat din Moldova este singurul laborator din țară acreditat să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustibililor. 

În prezent, cercetătorii din cadrul laboratorului sunt antrenați în două programe de stat și un proiect transfrontalier. Studiile realizate de către cercetătorii din Laboratorul de Biocombustibili Solizi în comun cu cei de la  Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași contribuie activ la îmbunătățirea securității energetice a Republicii Moldova și României prin implementarea energiilor regenerabile din biomasă, accelerează progresul către o zonă de prosperitate comună de bună vecinătate între România și Republica Moldova, influențează utilizarea efectivă a potențialului științific local.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!