Reportaj

Experții spun că înghețurile din această perioadă nu sunt periculoase pentru livadă și vița de vie

Iarna începe să își intre serios în drepturi, de marți, vremea se va răci brusc, pe întreg teritoriul țării, temperaturile vor oscila între 0..-10 grade Celsius. Astfel viticultorii și pomicultorii au o grijă în perioada respectivă care o reprezintă înghețul, ce le poate distruge podgoriile de vii și livezile, căci deseori plantele nu mai pot fi recuperate după ”atacul” acestui fenomen firesc, dar periculos pe durata iernii. Am discutat cu experții Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, conferențiar universitar, UASM și Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, director executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din Cahul despre măsurile de protecție ce pot fi luate pentru a proteja livezile și viile de înghețuri.

Pragurile de temperatură la care pomii fructiferi încep să aibă probleme depind mult și de starea de vegetație din livadă. Experții au atras atenţia că problemele deosebite apar doar atunci când sunt variaţii mari şi bruşte de la temperaturi negative la pozitive şi invers.

”Am urmărit prognozele meteo, într-adevăr se anunță temperaturi de până la minus 8 grade Celsius, dar pomii sunt în repaus biologic obligatoriu, indiferent de condiţiile climatice, acum pomii nu pot porni în vegetaţie. Nu sunt înghețuri mari, câteva zile, pomicultorii ar fi bine să oprească tăierile în livezi, dar nici lucrările nu vor merge la așa temperaturi. Aceasta ar fi recomandarea în aceste zile, amânarea efectuării tăierilor, pentru că pomii sunt mai fragili și se pot rupe în timpul tăierii la temperatura de minus 5 grade Celsius și mai jos. Dacă ar fi vorba de temperaturi de - 30 de grade, atunci ar fi grav pentru mugurii de la cireșe, la cais, la piersic.Dar din motiv că acum pomii fructiferi se află în repausul obligatoriu, temperaturile nu influențează asupra lor” a subliniat Ananie Peșteanu.

Atenția cea mai sporită și acțiunile de îngrijire a viței de vie sunt vitale în primii 3 ani de la plantarea acesteia, ca să nu înghețe și să se usuce vlăstarii tineri în această perioadă, ne-a declarat Sergiu Tutovan.

”Noi nu putem controla temperaturile, dar putem oferi ajutor viței de vie pentru a rezista mai ușor pe timp de iarnă. Din motiv că pământul a fost foarte uscat, nu știu câți viticultori au reușit să facă mușuroirea, un  proces important în ceea ce privește pregătirea viței de vie pentru iarnă. Pentru mușuroirea butucilor este nevoie de pământ afânat, dar noi am dus lipsa ploilor și pâmântul a fost precum betonul. După mușuroire, de regulă se face o arătură sau o săpătură manuală, în cazul în care plantațiile sunt de dimensiuni mici, între rânduri. Dar din cauză că solul era tare, puțini au reușit să facă acest lucru. Însă am văzut că temperaturile care se anunță în această săptămână nu sunt atât de periculoase, pe timpul iernii, când vița de vie este în stare vegetativă, rezistența ei la ger poate atinge chiar și pragul de -18 sau chiar peste -20 de grade Celsius în cazul unor soiuri special create să facă față condițiilor grele. Acum a plouat, pământul e umed, iarăși nu se poate de intrat în vie, dar până la venirea zăpezii, se va reuși pregătirea plantațiilor de iernare” a coinchis Sergiu Tutovan.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!