Reportaj

Expoziția „Ziua Fructelor” și-a deschis porțile pentru circa 400 de participanți

Cel mai așteptat eveniment pentru domeniul horticol atât de către companiile locale, cât și de cele internaționale și-a deschis porțile astăzi în satul Coșernița, raionul Criuleni, unde se desfășoară cea de-a III-a ediție a Expoziției Specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură „Ziua Fructelor”. Echipa Agroexpert a mers în vizită la expoziție, unde am dialogat atât cu partenerii noștri, companiile ce oferă soluții inteligente și eficiente de protecție a livezilor contra bolilor și dăunătorilor, echipamente și inovații pentru lucrări mecanizate inclusiv a procesului de recoltare, cât și cu producătorii de fructe din Moldova.

Din motiv că pentru locația expoziției a fost selectată livada modernă a întreprinderii Elit Fruct SRL, am început dialogul cu specialiștii care garantează soluții de tratament pentru livezile de măr.

”Așa gen de evenimente sunt foarte binevenite, fermierii au nevoie de soluții concrete, pe care le găsesc aici, în același loc se găsesc atâția furnizori de tratamente, de inovații, de tehnică modernă, ambalaje și sisteme de certificare a fructelor și producătorii de fructe, care sunt numeroși, nu numai de mere, dar și de restul fructelor care se cresc la noi în țară. Consider că așa evenimente ar trebui să fie mai des organizate. Noi am pregătit și produse noi pentru această expoziție, precum Rak 3+4, care asigură dezorientarea sexuală pentru viermele mărului și molia orientală.Am avut o prezentare pentru fungicidul Revyona, care este un produs oferit numai de compania noastră în Moldova, un produs foarte eficient împotriva rapănului și făinării. Din restul produselor noastre clasice, avem Sercadis Plus, Regalis Plus, despre care suntem dispuși să oferim detalii tuturor fermierilor care au anumite întrebări” ne-a povestit Ștefan Marandici, BASF Specialist în protecția fitosanitară la culturile multianuale.

Iurie Fală directorul executiv al asociației ”Moldova Fruct” ne- a comunicat că evenimentul din acest an a prins contur datorită dorinței sporite a producătorilor de fructe care tind să își modernizeze livezile și să obțină fructe cât mai competitive atât la aspect, cât și la cantitate.

”Moldova Fruct continuă tradiția organizând acest eveniment important pentru specialiștii întreprinderilor pomicole din țară, cât și cumpărătorii, consumatorii de fructe din Moldova. Un eveniment care asigură întâlnirea dintre furnizorii de inovații, tehnologii în domeniul horticol cu producătorii de fructe. Ne dorim să contribuim la accelerarea ajustării și modernizării sistemului horticol. Piața de fructe s-a globalizat, prin urmare cu cât mai repede vom implementa inovațiile și tehnologiile, cu atât mai rapid vom deveni competitivi, să producem eficient și să putem face față la capitolul calității fructelor pe toate piețele de desfacere. Care sunt soiurile de perspectivă, care sunt echipamentul și tehnica necesară pentru livadă, unde le pot găsi, de unde ar putea obține finanțare fermierii, deoarece la expoziție sunt prezente și instituțiile financiare și de consultanță, astfel producătorii noștri vor fi mai competitivi, au tot ce este nevoie la îndemână” a subliniat Iurie Fală.

L-am provocat pe Iurie Fală să își amintească prima ediție a Expoziției Specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură „Ziua Fructelor”.

”Astăzi aici avem în jur de 50 de companii în comparație cu 20 cum a fost la prima ediție, organizată în Domulgeni. Atunci noi ne-am inspirat de la colegii noștri din Olanda, care organizează ”Ziua mărului”, tot în această perioadă și pot să afirm că această experiență ne-a permis să evoluăm în timp, vedeți astăzi sunt aici peste 400 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate. Există un interes major de întâlnire a tuturor participanților pe viu, cu această ocazie aș vrea să le mulțumesc partenerilor internaționali care ne-au susținut în organizarea acestui eveniment” a coinchis Iurie Fală.

Producătorii de fructe pot discuta cu fiecare participant la expoziție, în funcție de ce necesități are fiecare în parte.

”Noi producem tot felul de fructe, cireșe, piersic, prune, dar și struguri. Pot să spun că este un an bun în ceea ce privește nivelul umidității, în schimb precipitațiile ne stopează rezolvarea rapidă a unor probleme ce țin de bolile care apar în livezi. Este bine că avem ploi, însă ne îngreunează accesul în plantații. Prin urmare am venit să vedem și ce soluții potrivite există pentru tratamentele pomilor în condițiile meteo care sunt în acest an, în care noi am micșorat suprafețele cu 30-50% plantațiile în plan primar” a menționat Vladimir Davidescu, directorul societății ”Ceteronis”.

Desigur cele mai mari companii de pe piața serviciilor din sectorul agricol din țară și-au păstrat un loc de seamă în cadrul Expoziției Specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură „Ziua Fructelor”.

”Este un eveniment așteptat, mai ales că a fost o pauză îndelungată din cauza situației create de pandemie. Chiar dacă noi comunicăm cu fermierii noștri cu care colaborăm timp îndelungat, oricum este altă atmosferă când ne întâlnim cu toții, acest schimb de opinii, de experiență este de bun augur. Cred că evenimentul are avantajul că asigură o sinergie bună între producătorii de fructe și furnizorii de soluții inteligente și eficiente de protecție a livezilor, echipamente și inovații pentru lucrări mecanizate inclusiv a procesului de recoltare. Noi informăm toți fermierii, avem unele noutăți, anumite produse bio omologate de către furnizorii noștri cu care avem contract de exclusivitate” ne-a spus Valeriu Streleț,  directorul companiei ”Bioprotect”.

 ”Noi oferim producătorilor de fructe din Moldova două insecticide noi, primul este Delegate, care are un spectru foarte larg de acțiune, fiind omologat la măr, prun, piersic, nectarin și alte culturi, având o perioadă foarte scurtă până la recoltare, de 7 zile, un detalie apreciat de producătorii de fructe. Al doilea produs este un fungicid pe care noi l-am omologat, urmează să îl lansăm în curând, se numește Fontelis și este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la măr, precum rapănul și făinarea. Anul trecut am lansat Zorvec Vinabria, un fungicid revoluționar datorită substanței active, este eficient pentru combaterea făinării și manei viței de vie, aplicabil inclusiv pentru strugurii de masă și mai ales în condițiile meteo din acest an” a spus Igor Stratulat, specialist în protecția plantelor al companiei “Corteva”.

Printre participanții la Expoziția Specializată de tehnică și inovații pentru pomicultură „Ziua Fructelor” sunt și numeroase companii din străinătate.

”Avem câțiva clienți din Moldova, tocmai din acest motiv am venit la acest eveniment frumos ca să inițiem alte colaborări și cu alți producători de aici. Prima noastră colaborare în Moldova a început acum 11 ani, dar de 5 ani avem contracte stabile cu câțiva producători de fructe din Moldova. Ne dorim să avem cât mai multe parteneriate cu producătorii atât de fructe, cât și de legume din Republica Moldova”  a declarat Andrei Măciucă, manager de marketing al companiei Aspeti din România.

”Reprezint un holding turcesc, care este pe piață de 30 de ani și asigură un ciclu complet când este vorba de frigidere pentru congelarea sau refrigerarea cărnii, păstrând calitatea produsului, care corespunde rigorilor stabilite de cei mai pretențioși consumatori. Totodată această companie asigură frigidere mari destinate pentru abatoare. De asemenea, produc și sere bio, creșterea plantelor în încăperi cu utilizarea unor tehnologii moderne. Am riscat să încercăm piața din Moldova, unde există anumiți concurenți, însă care au careva carențe la capitolul domeniului frigorific, ceea ce este un avantaj pentru noi” a subliniat Nicolai Mihailov, managerul companiei Mcold Storage, distribuitorul oficial al holdingului Cantek în Moldova.

Battistini vivai este o companie care oferă soiuri de cireșe, vișine, caise și prune din Italia pentru producătorii din Moldova de circa 10 ani. Din motiv că, deocamdată compania italiană nu are un reprezentant oficial în țara noastră, Paolo Laghi a venit personal la expoziție și ne-a povestit că este mulțumit de colaborarea cu producătorii de aici.

”Am avut ocazia să cunosc câțiva producători de fructe pentru care am adus material săditor din Italia, din regiunea dintre Bologna și Rimini. Cu toții sunt mulțumiți de sorturile de pomi fructiferi și sper că numărul partenerilor din Moldova vor crește în urma prezenței mele la această expoziție” a spus Paolo Laghi.

Ștefan Plăcintă de la AgroCompact din Grigoriopol susține că pe parcursul celor 4 ani de când colaborează cu Paolo Laghi din Italia, a crescut fructe de calitate superioară.

”Am luat 7 soiuri de caise, cât și piersic plat, dar și 4 soiuri de prune. Toate sâmburoasele de 4 ani le luăm de la această companie și suntem foarte mulțumiți” ne-a spus Ștefan Plăcintă.

Unii producători din Moldova au venit ca să afle mai multe detalii despre sistemele de protecție antigrindină, cât și cele de irigare.

”În contextul secetei de anul trecut, când am avut numeroase pierderi, am venit la expoziție mai mult pentru a vedea ce soluții există ca să ne asigurăm pe viitor de această catastrofă. Totodată ținând cont că în acest an deja am avut parte de multe ploi și cu grindină, am dorit să aflu și ce sisteme de apărare sunt antigrindină” a menționat Iurie Flueraru.

De la eveniment nu a lipsit nici preşedintele Asociaţiei ”Moldova Fruct” care ne-a comunicat că astfel de evenimente chiar ar trebui organizate mai des, pentru că există setea producătorilor de schimb de experiență care se garantează la așa gen de expoziții.

”Încercăm să organizăm săptămânal câteva evenimente destinate producătorilor de fructe, fondatori ai asociației, desigur în format online. Acest eveniment este cu prezența fizică și se vede că era foarte așteptat. Ne bucurăm că participanții au manifestat dorință și astăzi sunt prezenți la expoziție, unde au ocazia să afle răspuns la multe întrebări care s-au adunat, mai ales pe durata pandemiei.Cei din Uniunea Europeană solicită ca fructele să fie organice, fapt care ne motivează să tindem să producem mult, calitativ și cu un preț pe așteptările consumatorilor. Desigur recunosc că un singur eveniment de această anvergură nu este suficient pentru a acoperi toate necesitățile fondatorilor noștri, dar este un prim pas, sperăm că pe viitor vor reuși să organizăm mai multe” a declarat Vitalie Gorincioi, preşedintele Asociaţiei ”Moldova Fruct”.

Agroexpert este principalul partener media al evenimentului și în acest context vă invităm la Expoziția Specializată de tehnică și inovații pentru pomicultură „Ziua Fructelor” care se desfășoară în satul Coșernița, raionul Criuleni astăzi până la orele 18:00, iar intrarea este absolut liberă. Participanții sunt întâlniți cu o porție de cireșe.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!