Reportaj

Ghenadie Balan: ”Să întreții măgărițe este plăcut, dar este o activitate destul de costisitoare”

Ghenadie Balan din satul Step-soci, raionul Orhei de mai bine de trei ani crește măgărițe, pentru că a aflat cât de benefic este laptele acestora pentru sănătate. A deschis mica fermă pentru a avea prețiosul lapte pentru familie, însă cum spune vorba din popor, ”gustul vine mâncând”, treptat antreprenorul a decis să transforme pasiunea sa pentru măgărițe într-o afacere.

Chiar dacă nu prea știa multe detalii despre cum se cresc măgărițele, acest lucru nu l-a împiedicat să încerce și să persevereze an de an.

”Am văzut un reportaj despre o fermă din România, apoi am aflat că cineva de la Soroca și altcineva de la Fălești aveau măgărițe la noi în țară, însă ulterior au vândut că este cam costisitor să întreții măgărițele. Și eu am cheltuit o groază de bani, peste un milion de lei pentru întreținere. Dar nu pot renunța pentru că ar însemna că pierd totul. Inițial am cumpărat 14 măgărițe, de rase diferite, spre finalul primului an, aveam 32, însă niciuna nu era mulgătoare. Am fost un pic tras pe sfoară, mi se spusese că toate urmau să aibă pui, dar cât au stat la mine, s-au împerecheat și abia la al doilea an, ne-am pomenit cu 14 pui. Iar în vara anului trei, au mai apărut 25 de pui. Așa că avem 60 în total, în prezent, cu tot cu cele mici. La măgărițe, anul împrejur te poți trezi cu vreun pui, nu este ca la alte animale, iar perioada de gestație durează până la 13-14 luni. Rasele s-au amestecat, dar avem unele mai productive, altele nu prea” a explicat Ghenadie Balan.

 

Chiar dacă nu toate sunt mulgătoare, antreprenorul le-a dat câte un nume sugestiv tuturor și le poartă de grijă precum unor copii.

”Avem două măgărițe care poartă numele de Maia, uneia i-am spus Maia Găgăuzca, alta Maia moldoveanca, cea mai productivă și cuminte din toate este prințesa fermei, Dorina. Dar sunt unele care de 3 ani nu au fătat niciodată. De fapt, se mulg în jur de 10 măgărițe, dar uneori nici nu este necesar atât de multe. Cantitatea variază la fiecare în parte, dar ajunge până la 800 ml. Prețul de comercializare este de 300 lei per litru, dar noi vindem în sticle a câte 500 ml, pentru ca oamenii să vadă cum este la gust, dacă îl pot consuma, pentru că laptele de măgăriță are un gust deosebit și se recomandă să fie băut proaspăt, fără fierbere, altfel se distrug proprietățile sale” a subliniat antreprenorul.

 

Deși nu există probleme la comercializarea laptelui de măgăriță, antreprenorul Ghenadie Balan susține că își dorește o colaborare stabilă cu producătorii de brânzeturi.

”Anul trecut am oferit unui francez din Horodiște, raionul Edineț lapte pentru probe, dorea să facă cașcaval, am auzit că în alte țări se fac astfel de cașcavaluri, dar problema constă în certificare. În prezent am creat condiții bune la fermă, am făcut o sală de mulgere și una de îmbuteliere. Am pregătit pachetul de acte pentru a merge la ANSA ca să obțin autorizarea necesară. Avem nevoie de un aparat de răcire a laptelui, va mai dura un pic pentru că este și acesta costisitor. Vom vedea dacă vom putea aplica la subvenții, pentru că măgărițele sunt animale de tracțiune de fapt, așa că deocamdată ne bazăm pe forțele proprii” a menționat Ghenadie Balan.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!