Țara noastră va produce material semincer ecologic certificat conform standardelor internaţionale datorită colaborării inițiate de cercetătorii de la Institutul de Horticultură şi Tehnologii Alimentare (IHTA) din Chişinău în cadrul proiectului EcoSeeds LuMo, care este realizat cu susținerea Institutului de Cercetări în Cultura Organică din Luxemburg. În acest sens, câțiva experți în creşterea seminţelor ecologice din Luxemburg se află zilele acestea într-o vizită de documentare în Republica Moldova.
A fost semnat și un Memorandum de cooperare între Institutul de Horticultură şi Tehnologii Alimentare (IHTA) din Chişinău și Institutul de Cercetări în Cultura Organică din Luxemburg, mai ales că vizita bilaterală urmează să pună baza unei colaborări de durată.
”Am inițiat un proiect comun pentru producătorii de semințe în agricultura ecologică din Republica Moldova, având scopul de a crea un laborator de producere a materialului semincer ecologic, cât și de a lansa relații de colaborare și cu diferite companii de import/export a acestuia, parteneriate care vor dura. În luna ianuarie, grupul nostru de cercetători și fermieri din Moldova am efectuat o vizită de lucru în Luxemburg, iar zilele acestea, în țara noastră se află delegația de cercetători de la Institutul IBLA Luxemburg. Noi am vizitat fermieri cu tradiții de 4-5 generații, cu lanțuri foarte mari de livrare a produselor ecologice, legume, cartofi, salate. Au un sistem consolidat, foarte bine pus la punct și suntem foarte recunoscători, pentru că avem multe de învățat de la ei. Scopul proiectului este de a ne ajuta să progresăm în acest domeniu, de la prima etapă de producere a seminţelor organice până la finalitatea de vânzare a produselor obținut din acestea, pentru că noi și la acest capitol avem carențe. Cu solurile noastre bogate și condiţii climaterice foarte bune, cu oameni harnici care pot să muncească, ne putem găsi locul nostru pentru a exporta în viitor în diferite țări europene, din momentul ce vom avea certificate produsele noastre” a explicat Petru Iliev, şeful Laboratorului de cercătări de la IHTA.
”Impresiile noastre sunt foarte bune despre fermierii din Moldova, sunt foarte motivați să dezvolte o agricultură ecologică. Vizita se încadrează în proiectul EU4Business, finanaţat de Camera Europeană de Comerţ. Am reuşit să vizităm câteva întreprinderi de producere a culturilor organice şi câteva vinării de la voi, am constatat că sunteţi pregătiţi de a dezvolta o agricultură ecologică. Accentul trebuie pus în primul rând pe certificare, iar statul trebuie să vină cu susţinerea necesară” a declarat Stéphanie Zimmer, directorul Institutului de producere în cultura organică din Luxemburg.
”Primele recomandări pe care le-am oferit fermierilor din Moldova este să își consolideze o comunitate puternică de fermieri și să ceară consultații de la specialiști cu multă încredere. Noi suntem bucuroși să îi ajutăm cu toate informațiile și cu experiența pe care o deținem, cu tehnologiile care sunt necesare. Am discutat pe durata acestor zile mai detaliat pentru a afla care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă și împreună vom încerca să găsim soluțiile potrivite prin prisma experienței noastre de peste 40 de ani de agricultură ecologică” a menționat Daniela Noesen, directorul Asociației fermierilor ecologici din Luxemburg.
Seminţele organice sunt destul de profitabile, un kg de cartof produs din seminţe eco costă pe pieţele internaţionale în jur de zece euro, iar un kg de seminţe de tomate produse în cultura organică ajung să coste în jur de 40 de mii de euro.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!