Nicolae Tronciu din satul Pereni, raionul Hâncești demonstrează că dacă există o pasiune imensă, chiar și lucrurile imposibile se pot realiza. La 60 de ani, a demarat o afacere demnă de toate laudele, a pus bazele unei vinării cu actele în regulă, producând vin în cantități limitate, de autor, căci s-a născut într-o familie de viticultori, având în sânge dragostea pentru vița de vie încă din copilărie. De asemenea, vinificatorul dezvoltă potențialul turistic al vinăriei sale, pe podgoriile cu struguri de masă autohtoni, care în doi ani vor avea și certificare ecologică.
Nicolae Tronciu a crescut struguri aproape toată viața, însă nu prea a făcut vinuri, vindea roada altor vinării. Însă afacerea a prins un alt contur, când viticultorul a beneficiat de ajutor în cadrul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Suedia, procurându-și utilajul necesar, dar și-a ajustat și procesele tehnologice de producție. Totodată a devenit din 2018 membru al Asociației Micilor Producători de vinuri din Moldova.
”Provin dintr-o familie de viticultori și vinificatori, bunelul și tatăl meu mi-au oferit această ocazie, iar acum eu îmi doresc ca și fiul meu să preia această activitate, să păstrăm tradiția. Am plantat vița de vie în 2008-2010, avem 2,5 ha de soiuri de masă și 2, 5 ha de soiuri tehnice, intenționăm să mai plantăm vreo câteva hectare. De mic copil eram curios să știu cum se crește vița de vie, dar am impresie că nici acum nu le știu pe toate. Și ca în orice familie, mai făceam vin pentru sărbători, dar și pentru oaspeții care ne trec pragul. Prin 2017, la mine în vizită au venit doi băieți buni din echipa Proiectului de Competitivitate, pe care i-am întâlnit la expoziția ”Fabricat în Moldova”. După ce au fost la mine acasă și au gustat vinurile mele, aceștia mi-au zis că trebuie să trec la un alt nivel de producere a vinului. Am avut mare noroc pentru că ne-au ajutat să ne cumpărăm utilaje, ne-au făcut instruiri, așa că am avut curaj să mă apuc de treabă. Acum avem și sticle cu etichete la vinurile produse la Vinăria Tronciu” ne-a povestit Nicolae Tronciu.
Cultivă struguri de masă Codreanca, Arcadia, dar și soiuri tehnice precum Sauvignon Blanc și Cabernet – Sauvignon. În acest an roada a fost mai slabă, însă vinificatorul nu se plânge, susține că pentru producția de vin, are cantitatea necesară de struguri necesară.
”Slava Domnului, am strâns strugurii cu bucurie și ne-am concentrat pe producerea vinurilor, nu pe lipsa strugurilor. Noi de obicei producem de la 8 la 10 tone de vin. Anul trecut am produs 7 tone de vin și cred că anul acesta va fi la fel, au fost niște ani mai dificili pentru viticultură. Am avut parte de susținerea USAID și a Suediei ca să ne dezvoltăm capacitățile de producție, dar și cele turistice. Am creat noi locuri de muncă. Am participat la diferite târguri și am organizat evenimente dedicate vinului, cum ar fi „Hai la cules struguri”, „Ziua Mustului”, „Ziua Vinului”. Și vreau să vă spun că mai avem o mare bucurie și mândrie că acum în decembrie, vom avea al doilea an de conversie ecologică, dar cum procesul durează 3 ani, nu a mai rămas așa de mult până la final. Până atunci producem vinurile noastre îndrăgite de consumatorii fideli, vinuri albe și roze, aromate, ușoare, dar și cele roșii - maturate, bogate în caracter și savoare. Avem 5 tipuri: Fetească regală, Savignion, Cabernet, Rose Cabernet, Pastoral, toate cu arome deosebite din zona Hâncești” a subliniat vinificatorul din Pereni.
Un alt mare plus al vinăriei Tronciu este implicarea întregii familii care se bucură de succesul atins într-un timp atât de scurt. Ușile vinăriei sunt mereu deschise pentru vizitatori, chiar și în perioada mai dificilă cu restricții impuse de pandemie.
”Dacă a venit cineva la noi o dată cu siguranță va reveni și a doua oară, dar deja cu prietenii sau familia. Și dacă au gustat vinurile noastre, precis vor încerca să afle secretul producerii, dar secretul este simplu, îmi place din tot sufletul să producem vinuri bune și o facem cu cea mai mare plăcere. Soția este alături de mine, dar și fiica, nepoțeii care ne sunt de mare ajutor. În perioada de vinificare, vine și fiul de peste hotare să ne dea o mână de ajutor. E greu cu forța de muncă, nu are cine lucra, dar ne descurcăm, ținem pasul înainte.Dar cât ține de turisții, aceștia vin în continuare, nu sunt chiar așa de mulți, dar nu ne plângem, vor veni vremuri când vor fi și mai mulți” a coinchis optimist Nicolae Tronciu.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!