Asociația Producătorilor de struguri de masă din Cahul în comun cu Direcția Agricolă a Consiliului Raional Cahul, cu suportul proiectului APM al USAID a organizat ieri, 3 februarie o instruire teoretică-practică cu genericul ”Tăierea în uscat a viței de vie în condițiile anului 2022” în exploatația agricolă “Pascal Petru” din satul Lebedenco, raionul Cahul.
Am discutat cu directorul executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din Cahul, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole pentru a afla ce recomandări au fost oferite participanților la instruire, dar și pentru a transmite sfaturile utile cititorilor noștri, printre care la sigur există și mulți viticultori.
Calitatea strugurilor de masă depinde foarte mult de lungimea de tăiere și amplasarea ochilor pe coardă, susține expertul Sergiu Tutovan.
”Anul 2022 nu va fi unul ușor, ne orientăm după rezerva de apă din sol, care în prezent este mai mică decât ar fi normală în momentul ieșirii din iarnă, circa 120 mm, însă noi avem 100 mm. Prin urmare, tăierea în uscat a viței de vie în condițiile acestui an este o măsură prioritară. Dar înainte de a începe tăierile, recomandăm tuturor viticultorilor să afle care este coeficientul de fructificare, să stabilească câte infloriscențe au în total pe lăstari, dar și câte sunt pe lăstarii fertili. Chiar să dea ochii de pe coardă la analiză, căci sunt mulți ochi morți și nu din cauză că au înghețat, gerul nu a depășit minus 15 grade Celsius, dar este vorba de intrarea problematică în iarnă, viile au bolit de mană și nu au reușit să acumuleze substanță uscată ca să ierneze cum se cuvine. O altă cauză a fost și vântul foarte puternic care împreună cu gerul din zilele respective, au uscat porțiuni mari” a explicat Sergiu Tutovan.
Ținând cont că umiditatea din sol este limitată, am întrebat expertul care sunt soluțiile pentru a asigura dezvoltarea firească a viței de vie, pentru ca producătorii să obțină o roadă cât de cât normal, dacă nu una foarte bogată.
”Reieșind din dorinețele viticultorilor și necesitățile lor, dar și ale consumatorilor noștri, oricât ne-am dori, 10-15 tone la hectar nu putem obține în plantațiile care nu sunt irigate. În contextul irigărilor, mulți producători s-au bucurat cînd s-a permis irigarea din apele subterane, însă mare atenție pentru că acestea nu sunt bune pentru irigare, au conținutul de săruri prea mare. Acest detaliu este valabil și în cazul iazurilor și lacurilor din țara noastră, unica apă bună de irigat este cea care provine din râurile Nistru și Prut. Și vrem sau nu, pentru a avea struguri care să se dezvolte firesc, în pofida scumpirilor care alarmează producătorii agricoli, vom folosi cînd va fi necesar și produse fitosanitare. În prezent, le recomand un tratament în uscat cu preparate cuprice pentru a scoate efectele negative din iernare. Ulterior vom avea grijă să asigurăm normarea corectă și poziționarea indicată a lăstarilor pentru a fi luminați și aerisiți pentru a preveni bolile ” a menționat directorul executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din Cahul, Sergiu Tutovan.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!