Reportaj

Va fi sau nu o nouă uzină metalurgică în comuna Pănășești, raionul Strășeni!?

În inima Moldovei, în comuna Pănășești, raionul Strășeni, pe terenul care este gestionat de subzona 8 (ZEL Bălți), peste un an, se preconizează că va fi construită de către compania OmniSteel o uzină metalurgică cu o capacitate de producție anuală de 100-150.000 de tone de oțel beton. La o distanță de 5 km de mănăstirea Căpriana, într-o zonă pitorească de codru, noua uzină metalurgică din Pănășești, va avea suprafața a spațiilor de producere de 12,5 mii metri pătrați, iar la întreprindere urmează să fie deschise 250 de locuri de muncă. Așa susțin investitorii, însă localnicii sunt îngrijorați pentru că uzina, cred ei le va genera probleme grave de sănătate, apele vor fi infectate cu particule de metal, produsele agricole obținute nu vor mai fi ecologice, iar copiii vor crește într-un mediu periculos.

Deși în luna decembrie 2021, când a fost anunțat planul companiei OmniSteel, se comunicase că materia primă (deșeurile de fier) va fi achiziționată de la agenții economici locali și că se va folosi tehnologia de topire a metalului prin inducție, cu un impact redus asupra mediului. Totuși asistăm zilele acestea, la declarațiile prim-ministrei Natalia Gavrilița, care a confirmat că Guvernul Republicii Moldova a solicitat deja Comisiei Europene să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate, asumându-și că vor fi respectate toate cerințele impuse de UE, printre care capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil și realizarea unui audit independent al întreprinderii la care vor merge deșeurile, în cantități uriașe. Locuitorii comunei Pănășești au decis să facă o petiție și au început a colecta semnături pentru a stopa construcția uzinei metalurgice în localitatea lor, acuzând investitorii, dar și primarul comunei că nu au inițiat consultații publice, așa cum prevede legislația Republicii Moldova.

 

”Noi am citit pe pagina primarului despre faptul că se va construi o uzină metalurgică la noi în comună. Am solicitat mai multe detalii și chiar am întrebat de ce nu s-au făcut consultații publice cu locuitorii. Drept răspuns, primarul Valeriu Bujoreanu, ne intimidează pe cei care nu susținem această inițiativă economică. Ne dorim dezvoltare economică, dar nu cu așa preț. Am făcut petiție online, am colectat în jur de 900 de semnături, poate chiar și mai mult, jumătate din locuitori au semnat pentru stoparea acestui proiect. A fost încălcată și procedura de licitație, pentru că atunci când am cerut listele de participanți, nu ni se oferă informațiile care ar trebuie să fie publice. Din câte am înțeles, compania OmniSteel a procurat terenul pe care urmează să fie construită uzina, dar alt cumpărător nici nu a fost, terenul fiind în gestiunea Zonei Economice Libere Bălți (ZEL Bălți). Cunoaștem că aceste ZEL-uri nu plătesc taxe la stat, iar ceea ce vor produce ei, în cantități mari, vă dați seama, au interese economice, se va exporta. Iar nouă nimeni nu ne va deschide porțile dacă se va ajunge ca uzina să fie construită, nu avem nicio garanție că se vor respecta promisiunile lor că apele nu vor fi otrăvite. Când l-am întrebat pe Alexandru Rotaru, cofondator și directorul general OmniSteel, când a fost la întâlnirea cu noi, habar nu avea ce să ne spună, cum vor păstra acel circuit închis de care au anunțat. Ei au nevoie de 120 tone de apă pe zi, vor săpa ca să ajungă la apă, dar din câte cunoaștem o stație de epurare costă cel puțin 10 milioane, câte vor avea ei, câți bani vor investi ca să nu dăuneze mediului înconjurător? Nimic nu a putut să ne explice. Dar a recunoscut că unicul dezavantaj al proiectului lor este la capitolul ecologic” ne-a comunicat îngrijorată Angela Mîndrilă.

Locuitorii susțin că primarul Valeriu Bujoreanu ar face jocul investitorilor, nici nu vrea să audă ce părere au locuitorii.

”Oamenii din comună s-au bucurat că vor fi create 250 locuri de muncă, dar nu oricine va fi angajat la uzină, lumea este manipulată, prin cifra respectivă, fără a intra în esență. Ne-am fi bucurat dacă apăreau investitori care și-ar dori să dezvolte agricultura în zona noastră. Oare de ce nu se organizează o asociație a proprietarilor de terenuri agricole, să se facă agricultură ca înainte în această zonă? Și apropo, cei de la primărie și cu pământurile au făcut un haos mare. Intenționat în 2005 au inversat harta terenurilor, în ședința de consiliu. Cei care aveau loturile de pământ la sud s-au trezit cu loturile la nord. Au făcut și vânzări masive, unii proprietari au plecat din țară, pentru a căuta o viață mai bună, astfel terenurile stau neprelucrate. O asociație agricolă, care să dezvolte agricultura în zona noastră chiar este necesară, și locuri de muncă accesibile pentru toți locuitorii ar fi fost create, și beneficii pentru întreaga localitate, nu pentru un număr restrâns de cetățeni care au interese comerciale. Nu pot deschide uzine metalurgice în UE și au venit la noi, unde vor aduce și toate deșeurile din UE ca să le prelucreze și să le vândă la export, iar de locuitori chiar nu le pasă. Facem apel către autorități prin intermediul portalului Agroexpert să discute cu locuitorii din comuna Pănășești până a autoriza tot felul de proiecte investiționale care mai mult dăunează decât aduc folos localității” a menționat Angela Mîndrilă, băștinașă din comuna Pănășești, raionul Strășeni.

În prezent, de reciclarea deșeurilor de metale în Moldova se ocupă doar „Uzina Metalurgică Moldovenească” din Râbnița (stânga Nistrului). Potrivit informațiilor uzinei, în anul 2020, aceasta a produs 465 mii tone de oțel și peste 450 mii tone de metal laminat.

 Alexandru Rotaru, cofondator și directorul general Omnisteel, a anunțat că anual, Moldova ar avea nevoie de circa 16 mii tone de oțel și că lunar în țara noastră se colectează 20-30 mii tone de deșeuri de metale, care vor fi utilizate pentru producerea oțelului. Se preconizează că noua uzină, care urmează să fie construită de compania OmniSteel, care a obținut statutul de rezident în Zona Economică Liberă din Bălți în octombrie 2021, va produce 100 mii tone de oțel anual, dintre care 5 mii tone de oțel se vor exporta lunar în România.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!