Reportaj

Facelia – ”regina” plantelor melifere și o rezervă naturală de îngrășăminte pentru sol

În contextul schimbărilor climaterice din ultimii ani, apicultorii deseori sunt nevoiți să asigure albinele cu hrană artificială, o bună parte din sezon. Pentru a evita problemele nutritive în următorii ani, specialiștii de la Grădina Botanică Națională (Institut) "Alexandru Ciubotaru", recomandă sporirea suprafețelor cu plante melifere care ar putea prelungi durata culesului de polen.

Facelia - este considerată regina plantelor melifere. Inițial era calificată drept o plantă decorativă, până când oamenii au observat că albinele, dar și alte insecte, roiesc în jurul ei și de atunci au început să o cultive ca plantă meliferă.

„În colecția „Grădinii Botanice”, avem o cultură foarte valoroasă de interes atât național, cât și internațional, vorbim despre facelia (Phacelia tanacetifolia), considerată una dintre cele mai valoroase plante melifere care oferă albinelor cantități însemnate de nectar și polen. Pentru că este o planta rezistentă la secetă, facelia poate fi cultivată și în regiuni secetoase. Perioada de înflorire este destul de îndelungată, până la 55 de zile. Începerea fazei de înflorire are loc în dependență de faza de încorporare a semințelor în sol. Răsărirea  faceliei are loc la 6-7 zile de la semănat și după aproximativ 40 de zile, aceasta înflorește, în funcție de condițiile climaterice. Înfloriea este eșalonată, în aceeași tufă pot fi inflorescențe cu mai multe flori înflorite, ceea ce îi dă acestei plante plus valoare pentru colectarea hranei de către insecte pe o perioadă mai lungă de timp, din mai până în octombrie. Productivitatea este de 3-5 kg masă verde pe metru pătrat, iar cantitatea de nectar secretată de o floare variază între 1mg - 4,5 mg cu o concentrație în zahăr a nectarului de 28%, dând producții de miere de 500-1000 kg miere per hectar” explică Natalia Cîrlig,cercetător științific, doctor în știinte biologice.

Deși este utilizată îndeosebi pentru proprietățile melifere, facelia are acțiuni benefice și asupra solului.

”Planta îmbogățește solul cu diferite substanțe și minerale valoroase. În general, solul are nevoie de o rotație, altfel devine sărac dacă este folosit mereu numai pentru culturi ca grâul sau porumbul, care absorb toate substanțele nutritive din sol. Însă, la descompunerea plantei și a rădăcinilor sale, care pătrund adânc în sol, facelia asigură solului o rezervă naturală de îngrășăminte pe o perioadă de cel puțin două luni” afirmă Natalia Cîrlig, cercetător științific, doctor în știinte biologice.

De asemenea, facelia este considerată a fi o bună „vecină” a plantelor, deoarece protejează vegetația din preajma sa de bolile fungice și virale.

„În diferite țări, facelia se folosește pentru combaterea unor maladii și insecte parazite sau nefavorabile care pot apărea la unele culturi precum porumbul sau cartoful”a conchis Natalia Cîrlig cercetător științific, doctor în știinte biologice.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!