Cursul „Artizanatul Gastronomic - de la idee la piață”, destinat refugiatelor din Ucraina, a demarat cu o lună în urmă. În cadrul acestei instruiri, 18 participante au explorat diverse aspecte ale industriei alimentare, iar pe 2 decembrie și-au expus produsele lor artizanale la piața EcoLocal.
Printre cele mai inedite produse prezentate de participantele la curs au fost biluțele de ceai din plante cu extras de fructe. Acestea puse în apă fierbinte se deschid și se transformă într-o floare.
„Nu am mai văzut așa tip de ceai în Moldova. Au forma unei biluțe, cu o glazură, care îi conferă ceaiului un aspect strălucitor și este foarte potrivit pentru Crăciun. În interior, avem zmeură deshidratată, care este naturală. Când pui această biluță în apa fierbinte, ea se deschide și se transformă într-o floare”, explică producătoarea Elena Radișevscaia.
Totodată, producătoarea de fructe uscate și supă din legume, Olga Severova, a subliniat că ideea de a produce aceste delicii a apărut din dorința de a hrăni copiii cu produse naturale.
„În supa mea sunt doar ingrediente naturale. Această supă are ciuperci, cartofi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, verdeață, ardei gras etc. Trebuie doar să turnați apă fiartă, să lăsați 5 minute și supa este gata. Aceasta este convenabilă în special pentru persoanele care au un program foarte încărcat și nu reușesc să-și prepare bunătățuri. Mai am fructe uscate de diferite tipuri, fără zahăr și adaosuri”, a precizat aceasta.
Instructoarea cursului, Tatiana Șchiopu, a explicat că programul a acoperit o gamă largă de subiecte, de la definirea publicului țintă și a locului potrivit pentru prezentarea produselor, siguranța alimentară, până la promovarea alimentelor.
„În primul modul am discutat despre publicul țintă și locul potrivit pentru a prezenta produsele artizanale. Al doilea modul a fost dedicat siguranței alimentare, în cadrul căruia participantele au primit un certificat în siguranță alimentară de la Centrul Național pentru inofensivitatea și calitatea produselor. Modulele ulterioare au acoperit subiecte precum promovarea produselor, concurența, dar și ambalajele, unde am discutat despre tipurile de etichete și ce informații trebuie să fie incluse pe aceasta. Participarea la piața EcoLocal este penultimul modul, iar ultimul va fi evaluarea. Producătoarele vor scrie o lucrare și vor primi certificatele de participare la curs”, declară Tatiana Șchiopu.
Aceasta a subliniat că instruirea a furnizat cunoștințe esențiale pentru participante, afirmând că chiar dacă unele femei aveau deja produse artizanale, ele nu cunoșteau rețeaua de producători, dar și cum să se înscrie la piețe, expoziții.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!