Știri din Moldova

Altoire lămâi: procedura, riscuri și perioada optimă

Author: AgroExpert
altoire lamâi - agroexpert.md

Una dintre cele mai utilizate metode de altoire la lămâi este „piciorul caprei”. Puieții trebuie tăiați la o înălțime de circa 15 cm. Un lamai bine format are un trunchi mic de 3-4 ramuri repartizate în jurul vârfului de creștere.

Ulterior, tăietura se va netezi și, în funcție de grosimea altoiului, se va detașa din portaltoi o pană ascuțită, cu trei muchii. Rezultatul ar trebui sa fie o adâncitură asemănătoare cu pana detașată din el.

Altoiul trebuie să provină din coroana unui lamai în plină rodire, care are mugurii bine conturați. 

La baza altoiului, opus unui mugur, se efectuează două tăieturi, în așa fel încât să rezulte o pana identică celei detașate din portaltoi. Se trece, apoi, la introducerea penei în adâncitura de aceeași formă executată în portaltoi.

Trebuie să se aibă grija ca scoarța altoiului să corespundă cu cea a portaltoiului pe toată lungimea tăieturilor, dar mai ales în porțiunea de vârf a penei altoi, de unde începe procesul de sudare a celor doua componente.

Ce facem după altoire

Pentru ca altoiul sa se prindă este necesar să legăm zona de contact. Trebuie procedat legând de sus în jos.

Unii pomicultori recomandă ca de la tăietura din capul portaltoiului și porțiunea rănită pe care s-a efectuat legarea să se înfășoare cu un strat subțire de vată.

Îngrijirea ulterioara

Vasul în care a fost realizata altoirea trebuie pus la lumină. De asemenea, lămâiul are nevoie de condiții optime de umiditate pentru a se dezvolta. După aproximativ o lună, mugurii vor porni în vegetație.

După încă 2 săptămâni, lăstarii vor ajunge la o lungime de 4 – 6 cm. În acest moment se poate îndepărta stratul de vată și a legăturii.

Detalii găsiți și în acest video.

Perioada altoire lămâi

Perioada optimă pentru altoirea lămâiului este între lunile mai – septembrie. Planta trebuie în mod obligatoriu sa aibă o tulpină la baza de 10-15 cm și o grosime cât a unui creion.

Dacă planta are 10 ani se poate realiza altoirea pe mai multe ramuri cu altoi proveniți de la aceeași plantă sau de la plante din specii diferite de citrice (lamai, portocal, mandarin, etc).

De asemenea, e bine sa știm ca temperatura la care rănile citricelor se vindeca cel mai bine este intre 21°C și 29°C.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!