Știri din Moldova

Amestecul de uree și nitrat de amoniu a scăzut sub 7 lei/kg în 2024

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
Amestecul de uree și nitrat de amoniu a scăzut sub 7 lei/kg - agroexpert.md

În ciuda reducerii semnificative a prețurilor, importurile de amestec de uree și nitrat de amoniu s-au diminuat în 2024. Acest fertilizant, a cărui preț a scăzut cu 40%, de la 14,4 lei/kg în 2022 la 8,73 lei/kg în 2023, a înregistrat o cerere mai redusă și în acest an. Datele se conțin în analiza expertul în agro-market Iurie Rija.

Astfel, volumul importat în primele 5 luni anului curent a fost de 11,6 mii de tone, ceea ce este cu 29,4% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut și 56,1% mai puțin decât în perioada similară în 2022.

Totodată, deși prețul mediu de 6,28 lei/kg din acest an pare a fi mai mic comparativ cu media din 2023 (8,73 lei/kg), în a doua jumătate a anului trecut prețul era mai avantajos (5,14 lei/kg) decât este la moment.

Principalul importator al acestui îngrășământ este firma AGROCENTER EUROCHEM SRL, care în primele 5 luni 2024 a adus în țară 6,7 mii de tone. Compania este urmată de S.R.L. CARVIDON-TRADE.

Rusia rămâne principalul furnizor de amestec de uree și nitrat de amoniu. Polonia se situează pe locul al doilea ca furnizor - importurile din Polonia au început din 2024. România este furnizorul al treilea.

„Ce este important de menționat - prețul mediu oferit de România în 2023 a fost mai jos (7,11 lei/kg) decât cel oferit de Rusia (8,62 lei/kg)”, subliniază Rija.

Circa 10 % din fertilizanții importați în R. Moldova reprezintă amestecul de uree și nitrat de amoniu. Aplicarea unui amestec de uree și nitrat de amoniu în creșterea plantelor aduce multiple beneficii economice și de protecție a mediului. Ureea, având un conținut ridicat de azot de 46%, oferă o sursă abundentă de acest component vital, în timp ce nitratul de amoniu facilitează absorbția eficientă a acestuia pe o perioadă mai lungă.

Această combinație flexibilă și compatibilă cu diverse tipuri de sol și culturi nu doar îmbunătățește randamentul, ci și reduce costurile pentru fermieri- de obicei, ureea este mai puțin costisitoare comparativ cu alte surse de azot. În plus, utilizarea acestui amestec contribuie la diminuarea pierderilor de azot prin volatilizare sau lixiviere. Astfel, substanțele nutritive sunt mai bine captate în sol, și nu se pierd în atmosferă sau straturi inferioare de sol, unde rădăcinile nu pot ajunge.

În așa mod, fermierii pot obține randamente mai mari, în timp ce resursele natural rămân protejate.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!