Știri din Moldova

Auditul proiectului Livada Moldovei dezvăluie carențe în implementare

Author: AgroExpert
Auditul proiectului Livada Moldovei dezvăluie carențe în implementare - agroexpert.md

Pe parcursul anilor 2016-2023, prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei” au fost finanțate 514 subproiecte investiționale în sumă totală de 197,5 milioane de euro, dintre care valoarea creditului Băncii Europene de Investiții a constituit 90,4 milioane de euro.

În rezultatul analizei modului în care au fost valorificate resursele financiare alocate proiectului, misiunea de audit a Curții de Conturi a constatat că accesul beneficiarilor la resursele financiare oferite de BEI a fost limitat din cauza numărului redus al băncilor comerciale desemnate ca instituții financiare participante la implementarea proiectului. De asemenea, nevalorificarea în timp util a resurselor financiare oferite de BEI a condus la prelungirea termenelor de implementare a proiectului, ceea ce a generat costuri suplimentare.  

Activitățile de audit au scos în evidență și ambiguitatea cadrului de reglementare a Unității de implementare, și anume carențe referitoare la organizarea și executarea activităților, ținerea evidenței contabile și raportarea financiară, monitorizarea progresului în cadrul Unității de implementare, precum și insuficiența monitorizării  de către Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a realizării obiectivelor proiectului.

În raport se mai menționează că procedurile de achiziții desfășurate din banii publici oferiți de Guvern s-au realizat netransparent și ineficient, provocând efecte de majorare a costurilor proiectului acoperite din bugetul de stat. Totodată, în vederea menținerii atractivității proiectului și stimulării investițiilor în sectorul horticol, statul a contribuit, indirect, cu 596,9 milioane de lei, inclusiv prin acordarea facilităților fiscale și vamale pentru importul sau livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor și serviciilor destinate proiectului, subvenționarea investițiilor efectuate și a dobânzilor achitate etc.  

Având la bază aceste constatări, Curtea de Conturi a prezentat Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Unității de implementare a proiectului o serie de recomandări care vizează:

  • ajustarea cadrului de reglementare aferent activității Unității de implementare la prevederile actelor legislative în vigoare;
  • clarificarea modului de planificare, executare și raportare a mijloacelor financiare alocate din bugetul de stat pentru întreținerea Unității de implementare a proiectului;
  • consolidarea proceselor de monitorizare a subproiectelor investiționale și raportarea cu privire la rezultatele acestora.

Misiunea de audit public extern cu privire la performanța utilizării mijloacelor financiare în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” a fost realizată în conformitate cu Programul activității de audit a Curții de Conturi pentru anii 2023-2024.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!