Știri din Moldova

BeeProtect: Numărul cazurilor de intoxicații ale albinelor s-a redus

Author: AgroExpert
BeeProtect: Numărul cazurilor de intoxicații ale albinelor s-a redus - agroexpert.md

Odată cu lansarea sistemului BeeProtect, peste 2.000 de agricultori și apicultori din Republica Moldova au devenit utilizatori ai platformei. Prin intermediul BeeProtect, agricultorii au anunțat mai mult de 1.200 de stropiri cu pesticide a culturilor agricole, fapt care a contribuit semnificativ la reducerea cazurilor de otrăviri.

Sistemul informațional BeeProtect a fost creat în anul 2023, ca răspuns la cazurile multiple, dar și costisitoare de intoxicări ale albinelor. Acestea surveneau din lipsă de coordonare și informare privind stropirea culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți (PUFF) în preajma stupinelor.

În anul 2024, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a extins această platformă, transformând-o într-un sistem informațional guvernamental https://web.beeprotect.md. Realizarea a fost posibilă datorită suportului USAID și colaborării cu Agenția pentru Guvernare Electronică și STISC. Astfel, BeeProtect a devenit un sistem integrat cu serviciile electronice de stat, care permite validarea automată a utilizatorului odată cu logarea lui prin intermediul MPass. Respectiv, accesând platforma cu semnătura mobilă sau semnătura electronică, nu mai este necesară procedura de înregistrare.

Sistemul nou oferă opțiunea migrării automate a datelor utilizatorului din cel anterior. După ce majoritatea utilizatorilor își vor migra datele în sistemul nou, aplicația-web veche va fi închisă.

Pentru a încuraja utilizatorii să folosească sistemul BeeProtect, ANSA cu suportul USAID și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), a organizat mai multe campanii de informare.

„În perioada premergătoare implementării BeeProtect, anual, pe întreg teritoriul țării erau semnalizate aproximativ 20 de suspiciuni de intoxicare. Pe parcursul anilor 2023 și 2024, cei 1.400 apicultori înregistrați în sistem au anunțat 6 - 7 intoxicări anual. Rămân însă și cazuri neanunțate, deoarece nu toți îl folosesc încă”, a precizat Ion Maxim, Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM).

„Cei peste 2.000 de utilizatori actuali reprezintă mai puțin de 10% din numărul pe care ni-l propunem spre a fi acoperit în decursul următorilor 5 ani. Estimăm un număr total de 20 – 25 de mii de utilizatori, agricultori și apicultori relevanți măsurii date. Ne propunem ca, în decurs de o perioadă anumită, toți agricultorii și apicultorii să utilizeze sistemul informațional BeeProtect. Astfel, și agricultorii, și apicultorii, își vor coordona acțiunile și vor evita intoxicările cu PUFF. Este logic că, pentru o informare eficientă, sistemul trebuie să fie utilizat de cât mai mulți utilizatori”, a menționat Alexandr Manciu, director general adjunct al ANSA.

Datorită noii platforme, agricultorii și apicultorii, pot vizualiza pe o rază de 7 km lista stupinelor amplasate și a terenurilor agricole în care sunt planificate lucrări de tratare.

„Anterior ANSA nu dispunea de un mecanism de fixare a cazurilor de intoxicări a stupinelor cu PUFF. Dar acum, odată cu implementarea la scară largă a SI BeeProtect, aceste date vor fi colectate în mod automat și vom putea gestiona mai eficient problema”, a mai menționat Alexandr Manciu.

Sistemul informațional actual https://web.beeprotect.md permite și monitorizarea anunțurilor de către inspectorii ANSA, fapt ce va contribui la o reacție promptă la suspiciunile de intoxicații. Datorită acestei funcționalități noi, ANSA va avea capacitatea să acționeze conform Codului administrativ.

Potrivit legislației, pentru agricultori și apicultori, este obligatoriu de a informa despre stropire sau amplasarea stupinei, prin intermediul sistemului electronic cu 48 de ore înainte. Fiecare persoană fizică şi juridică care intenționează să aplice pesticide sau să-și amplaseze o stupină este obligată să facă acest anunț.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!