Camera de Comerț și Industrie (CCI) și Universitatea de Stat din Moldova (USM) au semnat astăzi, 20 mai un Acord de cooperare. Documentul prevede susținerea și promovarea tinerilor specialiști din țară.
Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu HAREA, de-a lungul anilor, Camera de Comerț și Industrie a acumulat o experiență frumoasă de colaborare cu mediul academic al Republicii Moldova, cel care asigură elementul de bază al economiei naționale, și anume - forța de muncă înalt calificată.
„Memorandumul semnat astăzi ne propune mai multe obiective pe care urmează să le promovăm împreună cu colegii de la USM. Este vorba despre pregătirea cadrelor, formarea continuă în cadrul companiilor autohtone, realizarea stagiilor de practică în întreprinderile din ţară. La fel, ne propunem să avem o colaborare în ceea ce ţine de stabilirea standardelor de calificare, observatorul pieței muncii ş.a.”, a declarat la evenimentul de semnare a acordului Sergiu Harea, președintele CCI.
Igor ȘAROV, rectorul USM a menționat că semnarea unui memorandum între cele două instituții, este un eveniment important pentru comunitatea academică din țară.
„Printre prioritățile noastre este şi apropierea de piața muncii. Totodată, suntem împotriva bifării unor acorduri de dragul semnării şi ne dorim realmente să întreprindem activități care să fie o foaie de parcurs în perioada ce urmează. Sunt sigur că vom reuși pentru că CCI este un partener strategic al Universității de Stat, acest lucru fiind demonstrat pe parcursul anilor”, a relevat rectorul USM, Igor Şarov.
Mai multe universități din Republica Moldova, printre care şi USM, sunt membri ai CCI. La fel, unele instituții sunt şi membri fondatori, odată cu adoptarea în 1999 a Legii cu privire la Camera de Comerț şi Industrie. În prezent, USM este cea mai mare universitate din ţară, cu peste zece mii de studenți.
CCI și USM își propun odată cu semnarea acestui acord să stimuleze cooperarea în domeniul:
- pregătirii cadrelor de specialitate;
- instruirii și formării antreprenoriale a tinerilor;
- formării continue şi recalificării cadrelor;
- realizării stagiilor de practică a studenţilor şi masteranzilor.
De asemenea, CCI a RM și Universitatea de Stat din Moldova vor coopera în cadrul diferitor proiecte naționale și internaționale, în domeniul dezvoltării competențelor antreprenoriale, încurajării inovațiilor, consolidării relațiilor economice internaționale prin schimbul de informații, consultări, împărtășirea experienței și bunelor practici în diverse domenii de interes reciproc.
Până la declanșarea pandemiei, CCI organiza de două ori pe an ziua ușilor deschise pentru studenți și viitorii absolvenți și participa la evenimentele similare organizate de mediul academic, pentru a familiariza viitorii tineri specialiști cu posibilitățile pe care le oferă CCI a RM ca viitor angajator dar și cu serviciile de care pot beneficia aceștia în viitoarea activitate profesională. Odată cu stabilizarea situației epidemiologice, se va reveni la această practică care are un impact pozitiv atât pentru studenți, cât și pentru instituție.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!