Știri din Moldova

Cazul bananelor cu exces pesticide. Ce spune ANSA

Author: AgroExpert
banane cu exces pesticide ANSA - agroexpert.md

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu noi precizări în privința reziduurilor de pesticide în banane. Se întâmplă la câteva zile distanță după ce un lot de peste 23 de tone de banane din Ecuador a fost retras din comerț.

Potrivit ANSA, pe 23 ianuarie a intrat în vigoare noul Regulament sanitar privind limitele maxime de reziduuri de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale.

Astfel, au fost stabilite noi limite maxime admisibile de reziduuri de pesticide din produse alimentare și hrana pentru animale de origine vegetală, mult mai exigente decât cele existente anterior.

„Referitor la cazul de depistare a depășirii reziduurilor de pesticid „Clorpirifos” în banane proaspete, țara de origine Ecuador, menționăm că, până la intrarea în vigoare a noului  Regulament sanitar, limitele maxime admisibile de „Clorpirifos” constituia 3 mg/kg, actualmente acestea constituie 0,01 mg/kg, adică de 300 ori mai mici decât cele precedente. Drept urmare pot fi depistate situații de depășire a limitelor maxime admisibile ale unor reziduuri de pesticide, similar ca în cazul cu bananele”, explică reprezentanții din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară.

Republica Moldova nu este unica țară care depistează astfel de cazuri și întreprinde măsuri ulterior plasării pe piață a produselor. 

Responsabilitatea privind siguranța alimentelor o poartă, în egală măsură, atât producătorii/importatorii, cât și comercianții. Despre aceasta a mai adăugat ANSA.

„În cazul în care a depistat că un produs alimentar pe care l-au importat, fabricat sau distribuit nu satisface cerințele de siguranță, operatorul din domeniul alimentar este obligat să inițieze imediat procedurile de retragere de pe piață”, precizează instituția.

Totodată, dacă există posibilitatea ca produsul să fi ajuns la consumator, operatorul (unitățile comerciale) informează, în mod eficient și precis, consumatorul în legătură cu motivul retragerii produsului alimentar și recheamă de la consumator produsele deja livrate. 

Consumatorii sunt informați cât mai curând posibil atât la punctul de comercializare a produselor, cât și prin orice mijloace eficiente de comunicare la distanță.

„Operatorii din domeniul alimentar care nu întreprind măsuri de retragere de pe piață, rechemare de la consumatori a produselor neconforme sunt pasibili de răspundere juridică. Rugăm insistent atât producătorii, cât și importatorii de produse alimentare de origine vegetală să se conformeze noilor rigori ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru a evita cazuri de retragere de  pe piață și rechemare de la consumatori”, mai concretizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară.

Amintim că, un lot de peste 23 de tone de banane au fost retrase din comerț la sfârșitul lunii aprilie. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), bananele aveau depășită limita maximă admisibilă al reziduului de pesticide.

Bananele, cu țara de origine Ecuador, au fost comercializate în perioada 29 aprilie 2024 – 2 mai 2024.

Află și: Peste 23 de tone de banane cu exces de pesticide, retrase din comerț

Precizăm că, în primele zece luni ale anului 2023, Republica Moldova a importat peste 14 mii de tone de banane. Potrivit datelor furnizate pentru AGROEXPERT de către biroul național de statistică, cele mai achiziționate sunt cele din specia Musa Paradisiaca.

Totodată, cea mai mare cantitate de banane provine din Ecuador, peste 94% din volumul total de importuri în Republica Moldova. 

Te-ar putea interesa și: Câte banane importă anual Republica Moldova și la ce preț

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!