Faqieh Fahar este administratorul întreprinderii „Rikardel”, care procesează anual peste 500 de tone de legume, fructe și pomușoare. Potrivit acestuia, congelarea cu șoc termic este cea mai bună soluție de conservare care permite păstrarea calităților gustative, a vitaminelor și respectiv al aspectului și texturii produselor.
„Am început activitatea întreprinderii moldo-iordaniene „Rikardel” în anul 2008. Decizia de a ne specializa pe domeniul congelării rapide a fructelor și legumelor a fost una firească pentru că în Moldova sunt fructe și legume cu un gust deosebit. De multe ori, în plin sezon de recoltare, agricultorii nu au unde vinde marfa. Congelarea cu șoc termic este cea mai bună soluție de conservare care permite păstrarea calităților gustative, a vitaminelor și respectiv al aspectului și texturii fructelor, legumelor, verdețurilor și pomușoarelor. Mai nou am ajuns să livrăm bunătăți moldovenești și în Statele Unite ale Americii”, a afirmat administratorul SRL „Rikardel”, Fagieh Fahar.
Peste 80 la sută din produse sunt contractate de la agricultori cu un an înainte. Este practicată chiar achitarea unor plăți în avans pentru a sprijini horticultorii să procure semințe și imput-uri de calitate. Pentru procesare este selectată doar materia prima de calitate superioară.
„Ne propunem să valorificăm și rețete locale. De exemplu, coacem ardeii și vânăta la foc cu lemne pentru a le conferi un gust autentic. Oferim și produse mai exotice pentru Republica Moldova – puteți gusta și sparanghel cultivat la noi în țară. Tocmai acest lucru mă face să fiu nedumerit când consumatorii noștri consideră că produsele congelate importate sunt mai bune decât cele locale. Mai sperăm că vom avea o deschidere mai mare din partea rețelelor comerciale, care să ne accepte, în condiții mai avantajoase, produsele locale pe rafturile lor”, menționează Faqieh Fahar.
Pentru că administratorii sunt în plin proces de extindere a capacităților de procesare și stocare cantitatea legumelor, fructelor și pomușoarelor procesate ar putea crește mult peste 500 de tone.
Administratorul întreprinderii „Rikardel”, Faqieh Fahar, a benefciat de un împrumut de peste 152 mii euro pentru dotarea întreprinderii cu panouri fotovoltaice, cu suportul Proiectului „Livada Moldovei”. Totodată, a fost modernizat și tunelul de congelare cu șoc termic. Această investiție permite creșterea capacității de procesare a fructelor, legumelor și pomușoarelor de la 2 tone pe oră la 15-20 de tone.
Proiectul „Livada Moldovei” anunță despre un grant pentru procurarea utilajelor necesare congelării la șoc termic.
În cadrul proiectului valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5 mii de euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Totodată, sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor.