Știri din Moldova

Cultivăm tutun pe doar 200 ha. Cum poate fi revitalizat sectorul

Author: Lidia Danila
cultivarea tutunului în RM - agroexpert.md

Până în anii `90, tutunul a fost cultivat pe suprafețe extinse în toate raioanele Republicii Moldova. Astfel, în țară se creștea tutun pe circa 60 de mii de hectare. Totuși, în ultimii 30 de ani, sectorul de cultivare a tutunului este într-un continuu declin. Într-un răspuns oferit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), pentru AGROEXPERT, în prezent, tutunul este cultivat pe o suprafață de doar 200 de hectare.

„Preponderent, cultivarea tutunului in Republica Moldova este în raionul Criuleni, care acoperă cca. 90% din suprafața cultivată. În anul 2023, exporturile de tutun au atins aproximativ 90 de tone”, precizează responsabilii din cadrul MAIA.

Principalele piețe de destinație pentru acest produs au fost: Germania, Turcia și Ucraina.

Potrivit instituției, motivele care au provocat evoluția descendentă la cultivarea tutunului din anul 1990 până în prezent sunt:

  1. Monopolizarea și perturbarea sectorului de producere și prelucrare a tutunului;
  2. Costurile înalte ale resurselor energetice necesare la cultivarea răsadului în perioada rece a anului;
  3. Insuficiența forței de muncă în localitățile rurale;
  4. Prețuri exagerate la utilajele și agregatele necesare cultivării-recoltării tutunului în operații mecanizate;
  5. Lipsa intervenției statului prin măsuri de subvenționare;
  6. Politici fiscale incoerente la comercializarea țigaretelor autohtone în raport cu cele de import.

Indicatorii privind cultura tutunului în perioada 2019-2023:

Cum ar putea fi revitalizat sectorul de cultivare a tutunului?

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urmărește revitalizarea sectorului de cultivare a tutunului în Republica Moldova.

În acest sens, instituția va interveni cu inițiativa legislativă de modificare a art. 3 alin. (2) al Legii or. 278/2007 privind controlul tutunului, prin care în prezent se interzice subvenționarea directă și indirectă a activităților legate de cultivarea și prelucrarea tutunului.

„Aceasta inițiativă va reduce restricțiile, stimulând astfel dezvoltarea sectorului, atragerea de investiții și inovații. În rezultat, fermierii vor beneficia de condiții mai favorabile, ceea ce va sprijini creșterea producției interne și a competitivității”, au susținut funcționarii din cadrul MAIA.

Precizăm că, pe data de 15 mai a anului curent, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au participat la ședința de coordonare asupra pozițiilor referitor la modificarea Legii 287/2007, organizată de Ministerul Sănătății, unde s-a propus consolidarea modificării normelor legale privind oferirea subvențiilor pentru fermierii ce cultivă tutun.

Totodată în cadrul ședinței respective s-a decis includerea în grupul de lucru al Convenției Cadru al Organizației Mondiale a Sănătății a unui reprezentant al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul Mediului: Tolerăm industria tutunului care obține profit prin distrugerea mediului

De cealaltă parte, potrivit Ministerului Mediului, pentru cultivarea tutunului se folosesc foarte multe pesticide și substanțe chimice. Toxinele din culturile de tutun au nevoie de peste 25 de ani pentru a fi complet absorbite. În tot acest timp, solul este nefertil și nu poate fi folosit pentru nimic altceva.

„Acestea sunt doar câteva aspecte care ar trebui să motiveze fiecare fumător să renunțe la acest viciu. Tocmai de aceea, înainte de a aprinde o țigara, ne vom gândi la câți oameni mor în acea secundă de la țigări, câți copaci sunt tăiați, câte soluri sunt afectate și la câte alte lucruri am renunțat pentru a cumpăra încă un pachet pe zi. Plus la toate, tolerăm industria tutunului care obține profit prin distrugerea mediului. Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră”, specifică Ministerul Mediului.

Instituția a menționat că pot fi luate mai multe măsuri pentru reducerea impactului tutunului asupra mediului înconjurător, printre care:

  • Susținerea acțiunilor privind interzicerea materialelor plastice de unică folosință, care includ mucuri de țigări, pungi de tutun fără fum și deșeuri electronice;
  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la tacticile de „camuflaj verde” sau de „spălare ecologică” aplicate de industria tutunului;
  • Impunerea principiului Responsabilității extinse a producătorilor (REP) pentru industria tutunului în scopul acoperirii eliminării deșeurilor de tutun;
  • Aplicarea unei taxe de mediu pentru producătorii, distribuitorii și consumatorii de tutun, de-a lungul lanțului de aprovizionare, pentru emisiile de carbon, poluarea aerului și alte costuri de mediu;

Precizăm că, datele prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), arată că pentru cultivarea tutunului sunt distruse, anual, aproximativ 3,5 milioane de hectare de teren.

În prezent, tutunul se cultivă în 12 țări din UE. Principalii producători sunt Italia, Spania, Polonia, Grecia, Croația, Franța, Ungaria și Bulgaria, reprezentând 99% din producția de tutun a UE.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!