Cultivarea plantelor aromatice și medicinale în sistemul de agricultură ecologică durabilă oferă agricultorilor culturi mai rezistente. Totodată, astfel se contribuie la conservarea biodiversității și a ecosistemelor naturale.
Utilizarea plantelor aromatice și medicinale în stare procesată este vastă și poate include prepararea de ceaiuri, decocturi, amestecuri de condimente, produse cosmetice naturale, tratamente topice sau suplimente alimentare.
Există mai multe metodele de procesare și modalitățile de utilizare a plantelor aromatice și medicinale în stare procesată, se menționează într-un ghid tematic elaborat de UCIP IFAD.
Uscarea plantelor
Uscarea este una dintre cele mai comune metode de procesare a plantelor aromatice și medicinale. Plantele uscate pot fi apoi folosite sub formă de frunze, flori, semințe sau rădăcini, în funcție de planta respectivă.
Măcinarea și pulberea
Unele plante aromatice și medicinale sunt măcinate sau transformate în pulbere pentru a facilita utilizarea lor. Pulberea rezultată poate fi utilizată în amestecuri de condimente, ceaiuri, capsule sau pentru prepararea de măști faciale și tratamente naturale.
Extracția prin uleiuri esențiale
Pentru plantele aromatice, extracția prin uleiuri esențiale este o metodă populară de procesare. Uleiurile esențiale obținute sunt apoi utilizate în aromaterapie, produse cosmetice, parfumuri sau în industria alimentară pentru a adăuga arome speciale.
Tincturile și extractele alcoolice
Tincturile și extractele alcoolice sunt obținute prin infuzarea plantelor în alcool sau alte solvenți adecvați. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit în medicina alternativă și în formulările de produse naturale, cum ar fi loțiuni, unguente sau suplimente alimentare.
Uscarea și presarea plantei în forme compacte
Unele plante medicinale sunt uscate și apoi presate în forme compacte, cum ar fi tablete, capsule sau pastile. Acestea oferă o modalitate convenabilă și precisă de administrare a plantelor în scopuri terapeutice.