Reprezentanți ai autorităților naționale din domeniul mediului, sănătății, situaților de urgență, responsabili care au tangență cu procesele de gestionare a deșeurilor de mercur/mercur și riscurile asociate au participat pe parcursul a două zile, 9–10 septembrie 2021 la un atelier de lucru cu referire la cadrul legal, instituțional și operațional în domeniul gestionării și depozitării în siguranță a deșeurilor de mercur.
În cadrul atelierului, cu genericul „Dezvoltarea cadrului legal, instituțional și operațional în domeniul gestionării și depozitării în siguranță a deșeurilor de mercur”. Provocări și realități”, experții au dezbătut mai multe subiecte ce țin de datele și categoriile de produse plasate pe piață ce conțin mercur, gestionarea deșeurilor de depozitare ecologică a deșeurilor de mercur prin prisma unui cadrul normativ îmbunătățit cu prevederi aliniate la rigorile Convenției Minamata și Basel, având în considerație cele mai bune experiențe și practici.
Participanții la eveniment au subliniat faptul că, atelierul reprezintă o eficientă platformă de discuții și schimb de opinii pe subiectul importanței îmbunătățirii, modificării și completării cadrului legal în procesul de gestionare și depozitare în condiții sigure a deșeurilor de mercur.
De asemenea, cei participanți au avut posibilitatea să se informeze cu prevederile conceptului Ghidului privind gestionarea ecologică a deșeurilor care conțin mercur în contextul Convenției Minamata și Basel și să contribuie la identificarea unor noi soluții pentru Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor, printre subiectele abordate a fost reflectată și cooperarea dintre instituțiile mediului și cele din sectorul de sănătate în vederea substituirii dispozitivelor și produselor de măsurare cu mercur, astfel fiind prezentată o informație amplă cu privire la evaluarea instituțiilor din sectorul de sănătate care necesită substituirea dispozitivelor/obiectelor/produselor de măsurare cu mercur în Republica Moldova.
Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul proiectului „Suport în procesul post-ratificare a Convenției Minamata de către Republica Moldova prin consolidarea capacităților de eliminare și reducere a riscurilor asociate cu mercurul”, implementat de Instituția Publică „Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului”.
Notă: Proiectul „Suport în procesul post-ratificare a Convenției Minamata de către Republica Moldova prin consolidarea capacităților de eliminare și reducere a riscurilor asociate cu mercurul” se încadrează în cadrul angajamentelor asumate de Republica Moldova ca parte la Convenția de la Minamata cu privire la mercur, ratificată prin Legea nr. 51/2017, cu impact asupra protecției sănătății omului și a mediului înconjurător de la emisiile și deversările mercurului și compușilor de mercur, implementat în temeiul Acordului de cooperare dintre Ministerul Mediului și UNEP din 26 august 2020, pentru o perioadă de 33 de luni.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!