Dezastru ecologic la Edineț. Mii de pești au murit în lacul din localitate și au împânzit orașul cu un miros neplăcut. Localnicii se plâng că nu pot să respire, iar temperaturile mari au agravat și mai mult situația. De partea cealaltă, responsabilii de la Primărie, dar și de la întreprinderea care gestionează lacul, își pasează responsabilitatea. Inspecția pentru protecția mediului de la Edineț s-a autosesizat pe acest caz.
„Aici e insuportabil de stat. Mirosul e foarte înțepător. Noi avem copii, lumea are familii. Nu poți să stai seara cu geamul deschis. Vecinii mei își iau copiii și se duc să doarmă în satul vecin”, scrie Protv.
„Noi nu putem deschide fereastra nici dimineața și nici seara, ca să aerisim casa. Și haina ne miroase urat, pe tot ce punem mâna miroase urât.”
Ina Garlea locuiește pe malul iazului și spune ca nu a mai văzut niciodată un asemenea dezastru: „Eu de o viata, de peste 60 de ani stau aici și n-am avut așa ceva niciodată. Lumea venea, prindea pește, dar așa ceva n-a fost.”
Oamenii acuza întreprinderile din Edineț că au poluat lacul cu deșeuri.
„De când a început a activa recent fabrica de conserve, se pare că ei nu se isprăvesc cu pomparea deșeurilor. Invocă diferite motive, că nu ar avea lumina. Ei vin și deșartă deșeurile direct în iaz”, spun localnicii.
Primarul localității susține că iazul nu este în gestiunea primăriei, ci a unei crescătorii de peste, lucru negat de administrația întreprinderii.
„Conform normelor, acest iaz trebuia să fie conservat, ca apele să nu fie scurse, ci să se adune. Ei însă au dat drumul la apă si au umplut un alt lac de la crescătorie. Iar peștele, la aceste temperaturi de 40 de grade, piere, pentru că nu are loc”, a declarat primarul Constantin Cojocari.
„Dacă ne uităm după cadastru, e al primăriei, noi plătim numai impozit, noi nu folosim iazul, pentru producerea peștelui. Iazul acesta nu se folosește de ani de zile”, a declarat de cealaltă parte Ion Railean, administratorul crescătoriei de pește.
Cazul a ajuns în atenția Inspecției pentru protecția mediului Edineț, care a mers la fața locului.
„Noi am inspectat tot terenul pentru a identifica sursa. La moment suntem în așteptarea laboratorului pentru a preleva probe și de a determina care este poluarea apei”, a menționat Andrian Rataru, șef al Inspecției pentru Protecția Mediului din Edineț.
În urma rezultatelor de laborator, responsabilii de la inspecția mediului spun că vor veni cu soluții la acest caz.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!