Știri din Moldova

Dezvoltarea afacerilor: 43 de antreprenori vor beneficia de granturi

Author: AgroExpert
Dezvoltarea afacerilor: 43 de antreprenori vor beneficia de granturi - agroexpert.md

43 de companii mici și mijlocii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de aproximativ 14 milioane de lei din partea Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene. Suportul nerambursabil acordat va genera investiții totale în economie de peste 25 de milioane de lei. 

Dintre acestea, 27 de companii vor beneficia de fonduri din partea Uniunii Europene, totalizând aproape 7 milioane de lei. Guvernul Republicii Moldova va sprijini financiar alte 16 companii, cu o sumă totală de 7 milioane de lei.

În cadrul evenimentului de anunțare a beneficiarilor, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că pentru a construi o economie prosperă, este esențial ca antreprenorii să beneficieze de condiții favorabile pentru dezvoltare.

„Reformele curajoase pe care le-am implementat până acum sunt dovada acestui angajament – de a crea un mediu de afaceri mai prietenos. Am eliminat impedimente birocratice, am oferit acces la finanțare, am digitalizat numeroase servicii publice pentru antreprenori, am deschis noi piețe de desfacere. Ne angajăm să vă sprijinim în continuare și vă asigurăm ca aveți parte de toată susținerea noastră. Vă felicităm pentru realizările de până acum și pentru contribuția valoroasă la parcursul european al Republicii Moldova”, specifică Dumitru Alaiba.

Totodată, șeful-adjunct al secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Adam Grodzicki, a menționat că sprijinul pentru antreprenoriat și dezvoltarea sustenabilă a IMM-urilor este prioritar în parteneriatul cu Republica Moldova.

„Suntem bucuroși să constatăm sporirea constantă a numărului de solicitări de finanțare de calitate pentru programele naționale destinate IMM-urilor susținute de UE și creșterea numărului de întreprinderi care beneficiază de aceste programe. UE va continua să susțină IMM-urile, care constituie o forță motrice esențială pentru o economie mai puternică a Republicii Moldova. Grație noului Plan de creștere economică pentru Republica Moldova, până în 2027 vor fi create peste 5.000 de afaceri noi, inclusiv întreprinderi familiale mici, iar alte 25.000 de întreprinderi existente vor beneficia de suport” a adăugat acesta.

Potrivit directorului Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu, sprijinul consistent din partea Uniunii Europene și a Guvernului Republicii Moldova permite antreprenorilor noștri accesul la resurse financiare esențiale pentru modernizarea proceselor, adoptarea de tehnologii inovative și extinderea capacităților de producție.

Granturile sunt distribuite printr-o serie de programe, gestionate de ODA, inclusiv Programul de susținere a antreprenoriatului feminin, Programul START pentru Tineri, Programul „PARE 1+2”, Programul de Transformare Digitală a IMM-rilor, Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii.

Cele mai mari investiții sunt alocate sectorului industrial, aproximativ 50% dintre beneficiari provenind din această ramură. Alte 30% dintre antreprenori vor investi în achiziția de mijloace tehnice pentru dezvoltarea sectorului serviciilor, cum ar fi activități profesionale, științifice, tehnice, cazare, alimentație publică și învățământ. Aproximativ 20% dintre beneficiari activează în sectorul agricol, unde vor direcționa fondurile către retehnologizare și ecologizarea afacerilor lor.

Pe parcursul acestui an, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a facilitat 479 de companii în accesarea de granturi în valoare totală de peste 197 de milioane de lei. Din această sumă, aproape 143 de milioane de lei provin din bugetul de stat, iar 40 de milioane de lei au fost oferite de Uniunea Europeană prin proiectul „ UE pentru IMM-uri”.

De asemenea, Banca Mondială, prin Programul de Creștere a Competitivității la Export și Internaționalizare a ÎMM, a susținut 18 companii cu fonduri de 6,4 milioane de lei.

Totodată, prin Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice, 20 de companii au beneficiat de granturi nerambursabile în valoare totală de 8,5 milioane de lei, cu sprijinul financiar al Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, în parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!