Știri din Moldova

Experiența poloneză: Cum poți planta o livadă industrială de mere profitabilă

Author: AgroExpert
livada înființare  - agroexpert.md

Actualmente, fermierii și agronomii polonezi sădesc în mod activ noi livezi industriale de meri. Experiența lor este aplicabilă și în cazul producătorilor moldoveni. 

Condiții anterioare

În 2014, embargoul rusesc asupra produselor agricole ale Poloniei a afectat semnificativ agricultura acesteia. Acel sezon a fost foarte dificil pentru polonezi. În acest sens, exemplul Poloniei este actual și pentru realitatea situației din Republica Moldova. Cu atât mai mult că există condiții similare, precum sunt resursele energetice costisitoare și lipsa de forță de muncă ieftină pentru recoltare.

Pierderea pieței rusești de fructe proaspete nu este un dezastru. Desigur că unii agricultori, care rămân dezamăgiți, renunță pripit, trecând la culturile anuale cu marje reduse. De ce să pierzi din profit, când poți doar să schimbi direcția de lucru? 

Polonia are o recoltă anuală de circa 3,2-3,5 milioane de tone de mere, dintre care, între 55% și 60% sunt procesate industrial. Cercetările Iaroslavei Marcovshi și Vitoldei Ploharschi arată că în ultimii 10 ani, prețurile merelor industriale au fost în medie de 3,27 ori mai mici decât cele ale merelor pentru deserturi.

După embargoul rusesc, ponderea fructelor care intră în procesarea industrială este în creștere, iar acest lucru nu se întâmplă din cauza lipsei unei piețe, ci din motiv că fermierii au început să își diversifice plantațiile: atât prin reconversia livezilor comerciale în soiuri de mere pentru desert, cât și de plantarea de noi livezi industriale.

Conversia livezilor

Primul pas făcut de fermieri a fost transformarea unei părți din livezile de meri actuale în livezi industriale. Aceștia au început să își adapteze plantațiile la parametrii de bază necesari pentru o livadă industrială - reducând costul de producție și crescând eficiența prin:

- accentul pe soiurile cu randamente ridicate de suc (peste 80%);

- accentul pe soiurile cu randamente ridicate;

- accentul pe soiurile cu rezistență ridicată la boli (în special la scabie);

- numărul redus de stropiri, tratamente fitosanitare - până la 4-6 ori pe sezon;

- utilizarea resurselor de apă ieftine - conversia grădinilor, în cazurile în care sunt lacuri și râuri în apropiere;

- renunțarea la recoltarea manuală - doar cu utilajele agricole;

- nivelul ridicat de mecanizare a muncii.

Nu toate grădinile sunt potrivite pentru conversie. Dacă se află într-o zonă aridă și nu a fost construit un sistem de irigare, va fi dificil să fie reduse semnificativ costurile. Doar dacă majoritatea parametrilor au fost respectați, fermierii pot purcede la conversie.

De asemenea, putem evalua diversitatea din livezile poloneze. Soiurile cele mai răspândite de mere din Polonia sunt: Idared, Champion, Jonagold, Ligol și Gloster.Aceste 5 soiuri reprezintă 52% din suprafața țării. Alte 13 soiuri acoperă 33 % din suprafață: Cortland, Golden Delicious, Lobo, Elstar, Gala, Antonovca, Jonathan, Spartan, Red Delicious, Machintoș, Melrose, Boscop și Bancroft. Multe dintre acestea sunt familiare agricultorului moldovean.

Companiile poloneze de prelucrare au salutat conversia livezilor. Acestea au început să încheie contracte cu fermierii, pe o perioadă minimă de 3 ani, cu un preț fix de 0,37 zloți (aproximativ 1,59 lei, conform cursului valutar BNM). Principala condiție este conversia a cel puțin 2 hectare dintr-o livadă existentă în livadă industrială. În contract este precizată cantitatea de mere care urmează să fie achiziționată. Excedentul (cantitatea ce depășește limita convertită) este cumpărat de la fermier la prețul pieței.

Plantarea de livezi noi

Potențialul și condițiile pentru livezile de meri din Polonia sunt enorme, așa că fermierii nu intenționează să folosească jumătate din el. În colaborare cu procesatorii, în ultimii ani au fost create condiții pentru dezvoltarea segmentului de livezi industriale.

Procesatorii oferă consultanță și încheie contracte cu fermierii pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de a prelungi contractul. 

Procesatorii recomandă cel mai adesea pentru plantare soiurile rezistente la tărtăcuță: Remo, Rebella, Renora, Revena, Pinova, Chopin, Topaz, Antonovka. Acest lucru reduce la minimum costurile de protecție în prima jumătate a sezonului. Este de evitat pulverizarea înainte de recoltă și aplicarea foliară. Cu o densitate de plantare de 1.300 de pomi la hectar, aceste soiuri vor produce 20-70 de tone la hectar, în funcție de condiții. Unii fermieri utilizează îngrășăminte naturale pentru plantații și instalează irigarea prin picurare. Cu un randament mediu de 45 de tone la hectar, un fermier polonez are garantat 135.000 zloți pentru 10 ha (~585.000 MDL).

Iaroslava Marcovshi și Vitolda Ploharschi, autorii studiului privind piața poloneză a merelor consideră că „Indiferent dacă merele sunt destinate pieței proaspete sau prelucrării, viitorul pomiculturii constă în utilizarea de noi soiuri rezistente la tărtăcuță și potrivite pentru sucuri și conserve, ceea ce va reduce costurile de producție”. Iar cheia pentru stabilitatea horticolă, recomandă cercetătorii, este căutarea unei cooperări între fermieri și procesatori.

Cu un randament mediu de 45 t/ha, rulajul este de 135.000 zloți (~585.000 lei) pentru 10 ha de livadă industrială.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!