Știri din Moldova

Experții explică de ce pâinea se va scumpi, chiar dacă avem roadă record în acest an

Scumpirea pâinii se produce în condiţiile în care, în acest an, în Republica Moldova se înregistrează producţii record de grâu, orz, mazăre şi rapiţă.Datele preliminare ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare mai arată că fermierii moldoveni vor obţine o recoltă bogată de floarea-soarelui şi porumb, transmite TRM.md.

Cu toate acestea, experţii în agricultură avertizează că tarifele la grâu ar putea să crească, deoarece ţările care formează preţul mondial la această cultură au fost afectate, în acest an, de calamităţi naturale.

Chiar dacă în unele regiuni ale ţării anumite terenuri agricole au fost compromise în urma căderilor de grindină şi a inundaţiilor, după recoltarea a peste 99% din suprafeţele totale cultivate cu grâu a fost înregistrată o recoltă record, spun specialiştii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Potrivit lor, şi la orz, mazăre şi rapiţă rezultatele sunt foarte bune.

„S-a recoltat deja peste un milion 551 de mii de tone de grâu, de pe o suprafaţă de 340,9 mii de hectare. La orz avem 260 de mii de tone de pe o suprafaţă de 63,8 mii de hectare, cu o productivitate de patru tone la hectar, iar la grâu au fost strânse 4,6 tone. Mazărea - 28,9 de mii de tone de pe o suprafaţă de circa 11 mii de hectare, cu o productivitate de 2,7 tone la hectar.Rapiţă avem aproximativ 89 de mii de tone, cu o productivitate de 2,7 tone la hectar, de pe o suprafaţă de 33 de mii de hectare.Toate aceste culturi au înregistrat record la productivitate”, a anunţat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Şerban.

Potrivit specialiştilor, recolta mănoasă din acest an ar putea cumva să-i ajute pe agricultori să-şi compenseze pierderile suportate anul trecut.

„Toate aceste culturi în acest an au un preţ destul de bun, mă refer la cel internaţional. El se reflectă şi până la producător. Sperăm că acest lucru ar influenţa cumva revenirea la o viaţă economică mai bună a întreprinderilor agricole privind seceta care a fost în 2020 şi sperăm că aceasta va influenţa şi la însămânțarea terenurilor cu culturile de toamnă”, a mai spus Vasile Şerban.

Mai mult, experţii susţin că preţurile la grâu pe piaţa internaţională ar putea să crească în continuare, deoarece multe dintre ţările mari exportatoare de grâne au fost afectate de calamităţi naturale.

„Republica Moldova este un stat foarte mic şi producţia respectivă este tot destul de mică. Noi nu putem dicta preţurile mondiale. Producătorii moldoveni dacă vor exporta grâul vor respecta preţurile mondiale, vor avea de câştigat la export. Acum preţul variază între 5 lei şi 5 lei şi 50 de bani, adică e cu mult mai mare decât anul trecut. Aici pe loc se vindea cu 1 leu 80 de bani, 2 lei, 2 lei şi 50 de bani, practic de două ori mai mic”, a spus doctorul în agricultură, Pintilie Pârvan.

Specialiştii susţin că şi Moldova se află într-o zonă periclitată de calamităţi naturale, de aceea agricultorii ar trebui să ţină cont de acest lucru şi să-şi asigure terenurile.

„Condiţii au fost foarte bune pentru a pregăti solul, de procurat material semincer, produse de uz fitosanitar, fertilizanţi şi de însămânțat în termen.Cred că obligatoriu ar trebui de asigurat terenurile, dar cu condiţia că statul îşi va aloca ponderea sa la susţinerea producătorilor agricoli, măcar 50 la 50 ar fi un lucru normal”, a mai spus Pintilie Pârvan.

În prezent, statul restituie producătorilor agricoli 70 la sută din valoarea primei de asigurare a riscurilor de producţie.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!