Guvernul Republicii Moldova nu a introdus restricții temporare la importul în țară a produselor agricole din grupul cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina. Producătorii moldoveni susțin că o eventuală interdicție a produselor moldovenești pe piața ucraineană ar fi o lovitură dură pentru fermieri.
Potrivit EastFruit, anul trecut Moldova a furnizat pieței ucrainene circa 8.000 de tone de ceapă, 7.000 de tone de struguri de masă, aproape 3.000 de tone de caise și piersici, precum și sute de tone de sfeclă de masă, morcovi, fructe uscate etc. În fluxul total de export al acestor produse din Moldova, Ucraina a reprezentat 10% (struguri) până la 90% (ceapă).
Reprezentanții asociațiilor pomicole notează că nu se opun categoric suspendării temporare a importurilor de cereale din Ucraina, însă vor menținerea accesului la piața ucraineană. De asemenea, aceștia intenționează să pretindă la o parte din asistența financiară suplimentară fermierilor promisă de Guvernul Republicii Moldova. Aceasta se referă la decizia autorităților țării de a suplimenta fondul de subvenționare cu 100 de milioane de lei (5,5 milioane de dolari), precum și de a scuti producătorii agricoli de plata accizei la motorină.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cooperare cu organizațiile producătorilor agricoli, vor monitoriza de două ori pe săptămână volumele de cereale ucrainene importate în Moldova. În cazul unei creșteri accentuate a fluxului de mărfuri și al suprastocării depozitelor locale, Cabinetul de Miniștri promite să răspundă cu promptitudine.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!