Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului Republicii Moldova interzicerea temporară a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui din Ucraina. Potrivit membrilor, dacă autoritățile nu vor aplica aceste măsuri, țara noastră ar putea fi afectată de importul abundent și necontrolat a materiei prime din Ucraina, deficitul spațiilor de păstrare în preajma recoltării și diminuarea și mai mare a prețurilor la cereale și oleaginoase.
La data de 28 aprilie, Comisia Europeană a introdus o restricție temporară de import în Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria a grăului, porumbului, floarei soarelui și rapiței. Totodată, Uniunea Europeană va aloca acestor țări compensații suplimentare pentru agricultorii, afectați de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase, în valoarea totală de 100 de milioane de euro, care vor fi dublate din bugetele statelor nominalizate.
„În situația creată, dacă autoritățile noastre nu vor aplica prompt niște măsuri similare, catastrofa fermierilor mici și mijlocii, afectați concomitent de alte multiple crize, este inevitabilă. Autoritățile noastre sunt obligate să acționeze în primul rând în interesele naționale ale fermierilor autohtoni și oamenilor de la sate. Destabilizarea economică în țară implicit va influența destabilizări sociale și politice, care cu nimic nu vor ajuta Ucrainei”, se arată în solicitarea Asociației.
Astfel, Forța Fermierilor cere realizarea următoarelor măsuri:
-
Interzicerea temporară a importului grăului, porumbului, rapiței și floarei soarelui din Ucraina.
-
Crearea unui mecanism riguros de monitorizare a tranzitului producției din Ucraina în scopul neadmiterii contrabandei;
-
Accelerarea negocierilor cu Uniunea Europeană în vederea obținerii vara-toamna 2023 a compensațiilor pentru fermierii mici și mijlocii din Moldova în legătură cu prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase.
Anterior, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a subliniat că fermierii din cinci țări est-europene (Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia) ar urma să primească compensații pentru facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina, însă R. Moldova nu poate beneficia de astfel de plăți pentru că nu face parte din Uniunea Europeană.
Potrivit secretarului de stat, Ministerul Agriculturii a trimis solicitări principalelor instituții europene și acum au loc discuții la nivel înalt ca să fie ajutați și agricultorii din R. Moldova, atunci când vor fi oferite compensații fermierilor din țările respective. „Deoarece noi suntem în prima linie, suntem cei mai afectați”, a afirmat Vasile Șarban.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!