Oamenii de afaceri din Republica Moldova și Turcia s-au reunit în cadrul Forumului investițional moldo-turc, care se desfășoară la Chișinău, în perioada 2-5 iunie pentru a discuta oportunitățile de intensificare a relațiilor bilaterale și de a identifica noi parteneriate prin stabilirea contactelor directe între agenții economici din ambele țări.
În debutul Forumului, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tatiana Nistorică, a menționat importanța valorificării relațiilor prin prisma creșterii schimburilor comerciale și atragerii investițiilor și tehnologiilor, precum și din perspectiva preluării bunelor practici, soluțiilor și stimulentelor de implementare a reformelor în vederea dezvoltării durabile a sectorului economic din țara noastră.
„Pentru Republica Moldova, agricultura rămâne a fi un sector dominant, strategic și important pentru economia țării. Această ramură antrenează în activitatea zilnică cea mai mare parte a populației țării, ceea ce determină a fi baza dezvoltării economice și direcția principală de orientare a politicilor Guvernului. În ultimii cinci ani contribuția agriculturii la formarea Produsului Intern Brut variază între 11 – 12% și angajează peste 21% din forța de muncă”, a comunicat Tatiana Nistorică.
Totodată, Secretarul de Stat a reliefat realizările și perspectivele de cooperare dintre state.
„Schimburile comerciale cu produse agroalimentare ale Republicii Moldova cu Turcia pentru anul 2020, a înregistrat valoarea de peste 166 milioane USD. Exportul total de produse agroalimentare în Turcia realizat în anul 2020 a înregistrat suma de 121 mil. USD, principalele categorii de produse exportate au fost: semințe și fructe oleaginoase (51%), cereale (19%). Importultotal de produse agroalimentare din Turcia efectuat în anul 2020 a atins valoarea de 45,3 mil. USD și a înregistrat o creștere în raport cu anul 2019 cu cca 3,8 mil. USD, principalele categorii de produse importate au fost: fructe comestibile (38%), legume, plante, rădăcini alimentare (29%), semințe și fructe oleaginoase (9%), zahăr și produse din zahăr (5%). În acest context, reiterez recunoștința noastră de a avea un sprijin consistent din partea Turciei în dezvoltarea acestui spațiu comercial, precum și în realizarea dezideratelor noastre comune. Ne dorim să continuăm în același spirit colaborarea ulterioară și să identificăm noi oportunități ambițioase, orientate spre bunăstarea și prosperitatea comună”, a încheiat Tatiana Nistorică.
În prezent, în urma ultimei ședințe a Comitetului de Supraveghere în Agricultură dintre ministerele ambelor state, dialogul experților este focusat în domeniul cercetării agricole, iar eforturile sunt orientate spre inițierea unui proiect moldo-turc în domeniul piscicol și al resurselor de apă. În acest sens, specialiștii moldoveni, la invitația omologilor turci, au participat la un șir de ateliere de lucru.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!