Anul 2023 a venit cu o roadă bogată de mere și prune. Producția ambelor categorii de fructe este mai mare față de anul trecut. Președintele Asociației Moldova-Fuct, Vitalie Gorincioi, spune că o parte din recolta de mere și prune este destinată consumului intern, însă cele mai mari cantități sunt exportate. Pentru mere prioritară rămâne piața CSI, iar prunele moldovenești au cucerit piața Uniunii Europene. 60% din producția de prune este destinată țărilor din blocul comunitar, scrie IPN.
Președintele Asociației Moldova-Fruct spune că anul 2023 este unul rodnic la capitolul producției de mere, de aceea sunt planificate exporturi masive spre CSI și Uniunea Europeană. Vitalie Gorincioi spune că în ultimii ani s-a extins harta exporturilor de mere, Republica Moldova cucerind parțial și piața țărilor din Golful Persic și Asia.
„Preconizăm că în acest an vom avea o producție mai mare de mere decât anul trecut. Anul trecut am avut 400 de mii de tone, în acest an planificăm cam 545-550 de mii de tone. Dintre care 50 de mii de tone le folosim pe piața internă, vreo 300 de mii de tone merg la procesare, adică la producerea sucului concentrat, și 150-200 de mii de tone trebuie să le exportăm. Preconizăm ca 60% din mere să fie trimise pe piața CSI și Ucraina. Chiar dacă Ucraina produce mere, în multe zone sunt probleme, iar din acest motiv ea importă fructe de la noi. Cam 20 de mii de tone merg în Uniunea Europeană și 20-30 de mii de tone planificăm să le exportăm în țările din Asia. E vorba de țările Golfului Persic, unde noi deja în acest an am făcut un salt foarte mare”, a spus Vitalie Gorincioi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
În iulie 2022 Consiliul European a adoptat decizia de a majora cotele de export pentru mai multe categorii de fructe și legume moldovenești. Astfel, au fost majorate cotele de export pentru prune, struguri, mere, suc de struguri, cireșe, roșii și usturoi
„Producția de prune, la fel, preconizăm că va fi mai mare decât anul trecut. Aproximativ 85 de mii de tone. Dintre care 10 mii de tone merg în industria de procesare, sucuri, gemuri. 50% sau chiar 60% din prune credem că vor merge pe piața Uniunii Europene. Acum am intrat serios pe piața Uniunii Europene, mai ales că începând cu anul trecut au fost scoase toate taxele. Anterior era limitat, doar 15 mii de tone puteam exporta în Uniunea Europeană, acum au scos aceste cote. Adică putem duce atât cât este cerere. Noi nu abandonăm nici piața CSI, pentru că produsele noastre sunt căutate acolo”, a mai spus președintele Asociației Moldova-Fruct.
Vitalie Gorincioi mai spune că în acest an au fost exportate peste 15 mii de tone de cireșe, dintre care, peste 3 mii de tone au fost exportate în Uniunea Europeană.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!