10.000 de deținători de terenuri au fost înregistrați în Registrul Digital Național al Fermierilor (DNFR). Sistemul a fost prezentat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În cadrul sesiunii demonstrative, au fost evidențiate funcționalitățile modulelor din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).
Registrul Digital Național al Fermierilor (DNFR) este o componentă esențială a IACS, un sistem implementat și solicitat de Uniunea Europeană pentru a gestiona și a controla plățile către fermieri în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).
În această vară, alți 10.000 vor fi incluși în sistem, printr-o abordare cuprinzătoare de colectare a datelor din ușă în ușă.
„Fără acest registru și fără o evidența exactă a terenurilor, nu ar fi posibilă în viitor accesarea fondurilor europene. Registrul fermierilor este esențial pentru dezvoltarea agriculturii noastre și pentru a asigura că fermierii beneficiază de resursele necesare”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea.
Avantajele oferite pentru fermieri:
- Acces permanent la datele personale și informații agricole actualizate;
- Sfaturi personalizate pentru îmbunătățirea practicilor agricole și creșterea eficienței;
- Suport tehnic și consiliere pentru extinderea activităților agricole;
- Oportunitate de a contribui la elaborarea politicilor agricole și economice;
- Ușurarea procesului de aplicare pentru subvenții și ajutoare financiare;
Prin înscrierea în Registrul Fermierului, fermierii vor beneficia de sprijinul necesar și vor fi la curent cu cele mai recente informații din domeniul agricol. În Registru se pot înscrie gratuit fermierii – orice persoană fizică sau juridică (companii agricole și gospodării țărănești) care lucrează un teren agricol (sau mai multe) și/sau se ocupă cu creșterea animalelor. Nu contează dacă fermierul are terenul (terenurile) în proprietate, arendă, concesiune sau altă formă oficială sau neoficială de proprietate. Se pot înregistra atât fermierii deja înregistrați în sistemele AIPA și MAIA, cât și cei care nu au fost niciodată înregistrați.
Pentru înscriere este nevoie de următoarele acte după caz:
- Buletin de identitate;
- Titlu de proprietate a terenului (terenurilor) agricole;
- Certificat de înregistrare;
- Patenta de întreprinzător;
- Contract de donație
- Contract de vânzare – cumpărare;
- Contract de arendă a terenurilor
- Certificat de moștenitor
- Autorizația sanitară-veterinară
Care este rostul Registrului pentru fermier?
În viitor, Registrul fermierului va fi dezvoltat și completat cu date de la fermieri și cu diverse informații de la instituțiile publice relevante. Registrul va oferi fermierilor acces permanent la datele lor personale, la diverse informații utile, precum noutăți din domeniul agricol și recomandări de îmbunătățire a practicilor agricole și creștere a eficienței și productivității fermei. Datele oferite de fermieri vor ajuta Guvernul să elaboreze politici bazate pe dovezi și necesitățile reale ale agricultorilor.
În viitor, doar fermierii înregistrați vor avea posibilitatea de accesa subvenții și alte forme de ajutor financiar oferite de Guvern.