Știri din Moldova

Ministerul Mediului a organizat audieri publice privind inițierea elaborării Programului Național pentru gestionarea deșeurilor pentru anii 2022-2027

Ministerul Mediului a organizat, pe parcursul a două zile, audieri publice privind inițierea elaborării proiectului documentului de politici publice: “Programul Național pentru gestionarea deșeurilor pentru anii 2022-2027”. La audieri au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției de Mediu și ai mediului de afaceri.

În cadrul discuțiilor,Secretarul de Stat Iordanca-Rodica Iordanov, a menționat că, elaborarea documentul de politici publice, este în conformitate cu prevederile Legii nr. 209/20216 privind deșeurile, având la bază angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, pe parcursul dezvoltării Programului vor fi analizate progresele de implementare a Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 și identificate lacunele în sensul îndeplinirii obiectivelor stabilite.

Potrivit autorilor, Programul prevede măsuri de guvernanță în gestionarea deșeurilor pentru îmbunătățirea condițiilor de mediu și aplicarea ierarhiei deșeurilor pentru toate tipurile de deșeuri  și propune cadrul de măsuri ce să asigure trecerea de la modelul actual de dezvoltare bazat pe producţie şi consum la un model bazat pe prevenirea generării deșeurilor şi utilizarea materiilor prime din industria de valorificare, asigurând astfel prezervarea resurselor naturale naționale.

Astfel, Programul va constitui temei  pentru planificarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de gestionare integrată a deșeurilor, stimulând transformarea deșeurilor în resurse, iar promovarea economiei circulare va contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile acțiunilor de mediu în abordarea provocărilor globale în materie de gestionare a deșeurilor.

Totodată, conform documentului, până în anul 2027 urmează a fi construit un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, eficient din punct de vedere economic și care va asigura protecția mediului și a  sănătății populației.

La finalul discuțiilor, participanții au conchis că propunerile, sugestiile și recomandările pe marginea proiectului de document,   vor fi expediate pe adresa ministerului, în perioada imediat următoare.

Consultările publice au fost organizate cu în cadrul proiectului Uniunea Europeană EU4Environment, ce are drept obiectiv susținerea cele șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina să-și păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea oamenilor din punct de vedere al mediului prin susținerea acțiunilor legate de mediu, demonstrând și deblocând oportunitățile pentru creșterea mai verde și stabilind mecanisme pentru gestionarea mai bună a riscurilor și a impacturilor asupra mediului.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!