Pe timpul pandemiei, consumul de vin a scăzut la nivel mondial, inclusiv în ţara noastră. Organizația Internațională pentru Viticultură și Vinificație susţine că moldovenii au băut vin cu 2% mai puţin anul trecut.
Unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Moldova confirmă reducerea vânzărilor.
"Anul 2020 a fost cel mai dificil an în ultimul deceniu. Adică, de la 10 milioane 100 mii sticle care au fost vândute în 2019, vânzările au scăzut la 9 milioane în 2020", a declarat directorul unui combinat de vinuri, Denis Șova.
Încasările au fost afectate şi de suspendarea excursiilor prin galeriile subterane. Numărul turiştilor a scăzut de 5 ori pe parcursul anului trecut. Vinăriile mici au avut şi ele de suferit: oamenii au cumpărat mai puţin vin pentru consumul zilnic.
"În perioada pandemiei, oamenii sunt stresați și nu mai cheltuie bani pentru nişte plăceri, deoarece nu sunt siguri de viitor şi încearcă să economisească", susține Șova.
Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, s-a redus şi producţia de vin cu 40%, nu doar din cauza pandemiei, ci şi a recoltei slabe.
"A fost perioada asta de adoptare, toate lumea era închisă, sistemul online nu lucra încă la fel de bine pe cât ar trebui să lucreze. Am avut piața chineză blocată, toate porturile din China au fost închise pentru perioadă de trei-patru luni", a declarat directorul ONVV, Cristina Frolov.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!