Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a oferit suport financiar nerambursabil la 4 companii, conduse de femei pentru a-și promova produsele pe piețele externe, participante la cel de-al doilea Apel de proiecte de granturi mari, organizat în cadrul Programului “Femei în Afaceri”.
Astfel, 4 antreprenoare, care au demonstrat potențial de export și inovare, au semnat contracte de finanțare cu ODIMM în sumă totală de peste 6 milioane lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 11 milioane lei. La concurs au aplicat 41 de companii, care au trecut printr-un proces de selectare complex și riguros.
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu, a felicitat femeile antreprenoare care au dat dovadă de spirit inovativ și au strategii de dezvoltare ambițioase, orientate spre de export.
„Republica Moldova are nevoie de antreprenori cu spirit de inițiativă și curajoși. Ministerul Economiei și Infrastructurii va continua să susțină mediul antreprenorial, pentru a construi împreună o economie sănătoasă și prosperă” a spus oficialul.
Iulia Costin, director general ODIMM și-a exprimat încrederea ca aceste antreprenoare vor fi un exemplu de urmat și pentru alte femei din Republica Moldova, care activează în diferite domenii ale economiei, cu potențial de creștere.
Companiile finanțate își desfășoară activitatea în domeniul producerii: industria chimică, farmaceutică (producerea medicamentelor) și alimentară. Dintre acestea, 2 întreprinderi au deja experiențe în exportul produselor și doresc sa se extindă pe alte piețe, inclusiv substituirea importurilor, iar 2 afaceri planifică penetrarea altor piețe. Proiectele investiționale prevăd crearea a 22 de noi locuri de muncă, și menținerea a 47. Companiile contractează circa 50 de persoane sezoniere.
Amintim că în cadrul primului Apel de proiecte de granturi mari au fost finanțate 9 companii cu potențial de export, conduse de femei.
Totodata, prin intermediul Programului “Femei în Afaceri” au accesat granturi mici (până la 165 mii lei per companie) circa 600 de întreprinderi începătoare (start-up-uri), în special din zonele rurale.
Componenta III ”Suport pentru companiile în creștere” din cadrul Programului „Femei în Afaceri”, este destinată companiilor active pe piață de mai mult de 2 ani, create și gestionate de femei și care planifică creșterea cifrei de afaceri și / sau a numărului angajaților în următoarele 18 luni, prin extinderea pieței de desfacere, export și inovare, cu maximizarea impactului în economie. Programul prevede acordarea granturilor în sumă maximă de 1 649 000 lei/ beneficiar, în bază de Concurs. Valoarea suportului financiar nerambursabil nu poate depăși 70% din valoarea totală a proiectului investițional. Granturile sunt oferite din bugetul de stat.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!