În acest an vom mânca castraveți moldovenești mai târziu decât de obicei. Chiar dacă sunt crescuți în sere, prima recoltă de castraveți întârzie din cauza temperaturilor scăzute din ultima săptămână. Fermierii spun că și roada va fi mai mică decât se așteptau, din lipsă de soare și căldură.
Prima roadă de castraveți moldovenești, crescuți fără sisteme de încălzire, urmează să fie culeasă în maxim 10 zile. Producătorii spun că din cauza timpului rece din ultima săptămână, floarea nu a fost polenizată suficient, astfel că se așteaptă la o recoltă scăzută, scrie moldova1.
„Acesta nu este polenizat, iată astea sunt pierderile noastre, castraveții ăștia nu-s polenizați. Îi rupem și îi aruncăm pentru că iau foarte multă energie din tulpina castravetelui și nu se vor dezvolta ceilalți”, afirmă legumicultorul Pavel Terentiev.
Pavel Terentiev deține în satul Coșnița din raionul Dubăsari peste zece hectare de sere în care cultivă castraveți de soiul Rodnicioc. Acesta este primul agricultor care scoate în vânzare castraveți moldovenești crescuți în sere, fără sisteme de încălzire. Fermierul spune că a moștenit pasiunea pentru agricultură de la tatăl său.
„Serele se încălzesc doar de la soare. Le-am construit ca să fie cât mai mare, astfel încât volumul de aer cald care se adună pe parcursul zilei să se mențină cât mai mult, iar asta ne permite să ieșim mai devreme cu roada. Acest soi de castraveți au nevoie de polenizare, de aceea ei cresc mai greu, mai ales că au nevoie și de multă căldură, castravetele are nevoie de soare”, a explicat Pavel Terentiev.
În acest an însă, agricultorul va scoate în vânzare primii castraveți mai târziu, din cauza temperaturilor scăzute din ultimele zile. În aceste condiții, agricultorul își propune ca în acest an să acceseze un credit în valoare de jumătate de milion de lei pentru a investi într-un sistem de încălzire modern pentru sere.
„Deja de 2-3 ani ne dorim să ne modernizăm și să facem un sistem de încălzire modern, și la sol, și în aer. Din păcate costurile sunt foarte mari și, deocamdată, nu ne putem permite. Minim de 600 de mii de lei avem nevoie ca să facem încălzirea în aceste două sere, să fie modernizat și bine pus la punct”, susține antreprenorul.
Precizăm că, pentru primii castraveți moldovenești care vor ieși pe piață, vom scoate din buzunare între 120 și 150 de lei pentru un kilogram.