Pepeni verzi autohtoni au apărut la vânzare în piețele din Republica Moldova. S-au copt mai devreme în acest an, însă costă de aproape două ori mai mult. Cei mai mulți dintre fermieri dau asigurări că pepenii verzi pe care îi cultivă sunt sută la sută ecologici. Medicii recomandă însă să-i credem pe cuvânt doar pe cei care dețin certificate eliberate de autoritățile sanitare, scrie tvrmoldova.
Soții Popescu din satul Pituşca, raionul Călăraşi, au o plantație de 5 hectare in care au cultivat trei soiuri de pepeni. Mulți dintre ei s-au și copt iar fermierii dau asigurări că au crescut fără nitrați și sunt ecologici.
„E verificat, am dat la analiză, el norma nu o are. La noi deja mănâncă copii, avem o săptămână de când mâncăm. Este un harbuz foarte gustos, e suculent şi foarte dulce”, a precizat fermierul Grigore Popescu.
Soții Popescu își vând singuri marfa direct pe marginea câmpului și la târguri. La Piața Centrală din Chișinău, pepenii verzi costă între 10 și 12 lei kilogramul, aproape dublu față de anul trecut.
Cei mai mulți dintre cumpărători sunt însă sceptici și nu prea au încredere.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să cumpere pepeni doar din locuri autorizate.
Ei pot cere comercianților certificate sanitare care să confirme calitatea.
Specialiștii atenționează că fructele sănătoase sunt întregi și curate, cu aspect proaspăt, lipsite de dăunători, fără gust și miros străin.