Călinul, cătina, ziziphusul, aronia şi măceşul sunt din ce în ce mai solicitate în pieţele din Capitală. Astfel, fructele de sezon sunt foarte bune pentru întărirea sistemul imunitar.
Vânzătorii spun că la mare căutare este în prezent cătina, care poate preveni răceala şi gripa şi nu duc lipsă de cumpărătorii. În acelaşi timp, oamenii susţin că preţurile sunt destul de bune în pofida beneficiilor acestor fructe, transmite trm.md.
Lora Gâţu de mai bine de şapte ani cumpără cătină şi alte pomuşoare de sezon pentru perioada rece. Femeia spune că are nişte metode simple de păstrare şi susţine că acestea au şi beneficii pentru sănătate.
„O spăl, o usuc şi o pun la congelat sau o pun cu puţin zahăr în borcane la frigider. Pentru asta trebuie să avem doar temperatură constantă. Consumăm aceste produse pentru imunitate, pur şi simplu într-o iarnă geroasă, seara. Ţara noastră are de toate şi suntem adepţii acestor produse naturiste” a explicat femeia.
Şi alţi oameni care au venit la Piaţa Centrală pentru a-şi face plinul de vitamine spun că remediile naturale sunt mult mai bune pentru organism, iar în perioada rece le folosesc destul de des.
„O folosim împotriva răcelii, pe timp de iarnă.”
„Amestecăm cătina cu miere de albini şi mâncăm. Am gustat şi mi-a scăzut zahărul.”
„Au spus că este bună pentru imunitate şi de aceea şi cumpăr, pentru că avem nepoţi. O facem cu zahăr şi o punem în frigider.”
Şi vânzătorii spun că în această perioadă cătina, călinul şi ziziphusul sunt cele mai solicitate. De câţiva ani, ziziphusul, un fruct originar din China, dar care creşte şi în Republica Moldova, face din ochi moldovenilor.
„Lumea cumpără pentru imunitate, pentru sănătate. În primul rând, cătina conţine multe vitamine. Mai avem nişte călin, este pentru inimă, întăreşte pereţii de la vasele sangvine.”
„Ziziphusul, aşa şi se numeşte, este recomandat pentru bolnavii care au diabet, are multe microelemente, are şi vitamina C, mai mult ca în lămâie şi trebuie de preferat că este produs natural. Este solicitat, aproximativ 60% din populaţia noastră îl cunoaşte foarte bine.”
La Piaţa Centrală din capitală un kilogram de cătină costă între 100 şi 120 de lei, un kilogram de ziziphus este vândut cu 40 de lei, măceşul este la un preţ de 25 de lei, iar pentru un kilogram de călin oamenii vor trebui să scoată din buzunar aproximativ 70 de lei.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!