Sistemele de irigare din Republica Moldova, care altădată erau cele mai eficiente din regiune, au fost grav afectate de administrarea ineficientă, schimbările climatice și lipsa de cooperare cu Ucraina. Este explicația fostei ministre al Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, invitată în cadrul emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Pe lângă administrarea defectuoasă, schimbările climatice au redus volumele de apă disponibile, exacerbând problema. Iordanov a menționat necesitatea unei treceri la sistemele de irigare prin picurare și implementarea unui management modern și eficient.
„Dacă să mergem în istorie, la momentul când era Uniunea Sovietică, RSSM pe atunci, a avut cel mai bun sistem de irigare și se iriga din Prut și Nistru. Dacă nu greșesc, la 80% din terenul anul agricol era supus sistemului de irigare. Moldova atunci era grădina și livada Uniunii Sovietice. Trebuie să recunoaștem că anii de independență au dus la pierderea acestor sisteme din mai multe motive. În primul rând din faptul cum au fost făcute aceste reforme, nu au fost corect administrate, multe din ele s-au uzat că n-au fost gestionate adecvat. Schimbările climatice au avut o influență, pentru că s-au redus volumele de apă. Plus la aceasta tendința mondială este să trecem la un sistem de irigare prin picurare. Deci, trebuie să schimbăm abordarea, trebuie să avem alt management”, a explicat Iordanov.
Râul Prut, care nu a furnizat niciodată un volum mare de apă pentru irigare, a suferit în plus din cauza lipsei măsurilor de curățare și restabilire a izvoarelor. Situația este similară pe râul Nistru, unde lacul de acumulare de la Dnestrovsk, construit inițial pentru a asigura irigarea zonelor aride din Moldova, este acum folosit predominant de Ucraina pentru producerea de energie. Acest lucru a redus volumul de apă disponibil în Nistru la doar 114 m³/s, în timp ce necesarul pentru irigare, apă potabilă și debit ecologic este de 130-180 m³/s, a mai susținut fosta ministră a Mediului.
Iordanca-Rodica Iordanov a evidențiat că pentru a face față provocărilor legate de irigarea terenurilor agricole din Republica Moldova, este esențială o abordare integrată și o cooperare strânsă cu Ucraina.
„Sunt mai multe precondiții, cauze. În primul rțnd în Carpații ucraineni s-au tăiat mult pădurile și nu se mai atrag precipitațiile. Doi este că se oprește apa în lacul de acumulare ca să fie produsă energia. Ar fi cazul să existe un dialog permanent între R. Moldova și Ucraina ca să se asigure pe de-o parte acea producere de energie, dar să ne garantăm că noi avem acel volum de apă necesar, inclusiv pentru irigare”, a conchis Iordanov.