"Neplăcut am fost surprinși că furnizorii de materie primă au început să ne anunțe că iarăși cresc prețurile. Și s-a întâmplat subit, fie că e producție internă sau de export"susține Victor Nistorică, administratorul unei brutării din Ialoveni.
Dacă acum un an, prețul acestui baghet era de 3 lei, acum trebuie să scoateți din buzunar cu un leu mai mult. Însă, până la sfârșitul anului, prețul ar putea creste și până la chiar 5 lei.
Victor, proprietarul unei brutării din Ialoveni, susține că nu a fost pregătit financiar pentru noi scumpiri. În pofida recoltei bogate de grâu, prețul făinii a crescut din nou, iar distribuitorii de materie primă susțin că scumpirile vor continua.
"Nu înțelegem deloc. Nu ne-am așteptat. Ne așteptăm că fiind o roadă bună, să mai scadă prețurile și poate să mai creștem salariile un pic. S-a întâmplat exact invers" declară Victor Nistorică, administratorul unei brutării din Ialoveni.
Brutarul susține că acum încearcă să păstreze același preț, dar în următoarele luni cu siguranță va fi nevoit să scumpească toate produsele de panificație.
"Mai ales că pentru plăcinte avem contracte de export și livrăm în România. Acolo este un preț pe care ți-l asumi pe minim un an înainte. Noi nu-l putem schimba" spune Victor Nistorică, administratorul unei brutării din Ialoveni.
Scumpirea pâinii a început încă din septembrie. Cel puțin în șapte raioane, precum Glodeni, Șoldănești, Orhei și Hîncești, producătorii au crescut prețurile cu 5-10 la sută.
Da cel mai mare combinat de panificație din nordul țării, de exemplu, unele franzele s-au scumpit cu cel puțin zece bani. Directorul companiei susține că ajustările de preț vor continua pe fondul creșterii tarifelor la gaze şi energie electrică.
"Luând în considerare că în Moldova majoritatea producerilor sunt bazate pe gaz, vă dați seama. Dacă privim ce se vorbește în mass-media și solicitările ANRE-ului de majorare cu 30-35%, automat o să afecteze costurile și la materia prima și la producere" spune Eduard Grama, producător de pâine din Bălți.
În aceste condiții, producătorii susțin că statul ar putea veni cu mecanisme de subvenționare până se stabilizează piața, astfel încât să-și poată face rezerve de materie primă la prețuri mai mici. Responsabilii din Ministerul Agriculturii, susțin însă că scumpirile ar fi trebuit să aibă loc încă din primăvară, astfel încât prețurile să fie ajustate treptat.
"Toți au ținut aceste prețuri nefondate economic, sincer să fiu. Nu este clar. Sau până acum au avut profituri mai mari sau au fost părtași la o concurență neloială, acolo unde au vrut să mențină niște prețuri mici, compensându-le din alte produse, ca să „distrugă” o altă întreprindere din același gen de activitate" explică Vasile Șarban, secretar de stat, Ministerul Agriculturii.
Dacă însă costul pâinii va continua să crească exagerat, Ministerul amenință că va sesiza Consiliul Concurenței. Experții susțin că scumpirea pâinii a început de la creșterea prețului la grâu, care este mare în pofida recoltei bogate din acest an.
Se întâmplă din cauza prețului la bursele internaţionale, spun specialiștii. Anul acesta continuă să se majoreze lunar și costurile la derivatele folosite în producere. Este vorba de ulei, margarină, cutii, peliculă și combustibilul.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!