În cadrul unei ședințe, au fost punctate realizările în cadrul Proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova” Faza-01, realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă de Dezvoltare.
În cadrul discuțiilor au fost nominalizate componentele de bază a proiectului: Dezvoltarea domeniului apei;
Implementarea Planului de management integrat al resurselor de apă/gestionarea bazinelor hidrografice;
Asistență pentru crearea și dezvoltarea unui sistem informațional privind apa pentru a contribui la procesul decizional informat în domeniu.
La ședință a participat Secretarul de Stat, Valentina Țapeș, care a mulțumit partenerilor pentru suportul oferit în fortificarea instituțională în sectorul de alimentare cu apă și sanitație și a subliniat cele mai importante realizări.
„În domeniul politicilor sectoriale principalele rezultate obținute în cadrul proiectului sunt cu referire la modificarea legislației cu referire a ape, alimentarea cu apă și canalizare, fiind elaborate Regulamentul privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare și aprobat Planul de Acțiuni pentru anii 2019-2023 pentru implementarea Strategiei de alimentare cu apă și sanitație. În domeniul Managementul Integrat al Resurselor de Apă au fost create 9 Comitete sub-bazinale și elaborate 5 Planuri de gestionare pentru sub-bazine, în cadrul Programului de granturi pentru ONG-uri; au fost elaborate 6 Planuri de plantare a fâșiilor de protecție pentru 6 râuri și inițiate lucrări de implementare a acestora (plantate cca 50 ha de fîșii de protecție); delimitate zonelor protejate conforme Directivei Cadru a Apelor și prevederilor legislației naționale; delimitate fâșiile de protecție a apei de-a lungul lacurilor de acumulare Ghidighici și Costești-Stânca și evaluarea stării de mediu a fâșiilor de protecție”, a comunicat Valentina Țapeș.
Totodată, oficialul a precizat că a mai fost dezvoltat Sistemul Informațional Automatizat „Cadastrul de Stat al Apelor” http://csa.madrm.gov.md/, a fost creată baza de date privind zonele protejate conforme Directivei Cadru a Apelor (transpusă prin actele naționale); creat „Registrul construcțiilor hidrotehnice”; dezvoltată harta electronică a rețelei hidrografice a Republicii Moldova, au fost inventariate 4.000 de baraje pe lacurile de acumulare din țară; precum și a fost desfășurat proiectul-pilot de inventariere a sondelor în r. Orhei. De asemenea, au fost achiziționate și instalate 63 de senzori automați pentru monitorizarea apelor subterane, iar 50 corpuri de apa de suprafață din bazinul fluviului Nistru au fost supuse evaluării.
A fost procurat echipament eficient energetic pentru 15 operatori ai serviciilor de aprovizionare cu apa si canalizare (pompe submersibile, stații de ridicare a presiunii, etc.), ca rezultat eficienta a fost sporita în mediu cu 40%.
În același timp circa 450 de reprezentanți ai operatorilor serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și-au dezvoltat capacitățile s-au au obținut recalificări în domeniul managementului și exploatării sistemelor de AAC, întreținerea și operarea sistemelor, etc.
Notă: Proiectul a fost implementat în perioada 2016-2021 și a avut un buget total de: 3 815 000 franci elvețieni și circa 1 mln de euro, oferiți sub formă de grant. Un raport detaliat privind rezultatele obținute în proiect va fi publicat pe pagina web a MADRM.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!