Vasile Gorceac, un agricultor din satul Vărzărești, raionul Nisporeni a transformat o activitate de familie într-o afacere de milioane. Bărbatul se numără printre cei mai mari producători de prune din țara noastră. Pe lângă sutele de tone cumpărate de la intermediari, acesta are și o livadă proprie, care se întinde pe aproape 30 de hectare. Antreprenorul spune că a investit mult pentru a-și pune afacerea pe roate, dar a meritat, pentru că acum prunele lui ajung în multe colțuri ale lumii.
Vasile Gorceac spune că nu a stat mult pe gânduri atunci când a decis să inițieze o afacere cu prune, deoarece a moștenit dragostea pentru agricultură de la tatăl și bunicul său. Astfel că în 2012 bărbatul s-a apucat să planteze o livadă, scrie tv8.
„În plantația respectivă, cel mai mare sort de prune este Stanlei, este un sort de prune care practic ne-a rămas ca moștenire de pe vremea Uniunii Sovietice, e un soi care este foarte apreciat după parametri lui gustativi și aromele pe care le are, cele mai multe plantații, chiar și din regiunea Nisporeni este sortul respectiv”, a menționat acesta.
Pe lângă prunele pe care le cultivă în propria livadă, agricultorul cumpără anual sute de tone de prune. Le usucă, apoi le exportă peste hotare. Bărbatul spune că nu-i ușor deloc să menții o afacere în domeniul agriculturii. Cea mai grea provocare cu care se confruntă spune că e lipsa forței de muncă. A găsit, însă, o soluție și pentru această problemă. Bărbatul a investit milioane de lei într-un utilaj performant, care acum face munca în locul omului.
„Utilajul respectiv, dacă e să vorbim de scoaterea sâmburilor, fără să exagerez, înlocuiește circa 20 de angajați. Da, investiția merită, majoritatea banilor, i-am luat mai mult prin credite, am apelat la proiecte disponibile în țara noastră, la moment, practic am încheiat creditele luate pentru utilaj”, precizează Vasile Gorceac.
Fermierul a făcut învestiții mari și la etapa de procesare.
„Aici are loc procesarea prunei, începând de la sortarea, spălarea, blanșarea, scoaterea sâmburilor și ambalarea. După finalizarea etapei de procesare, pruna este ambalată, în dependență de cerințele cumpărătorului, după care este depozitată în depozitul frigorific, după care se încarcă și pleacă în direcția necesară”, a specificat acesta.
Bărbatul spune că efortul a meritat, iar acum, o dată cu recoltarea fructelor, culege și roadele muncii sale. Anual el exportă peste 200 de tone de prune în Israel, Turcia, România și Spania. Acolo prunele moldovenești sunt la mare căutare.
„În general, tot produsul nostru îl exportăm pe piețele externe, înainte am lucrat cu piețele CSI, acum suntem direcționați spre piețele europene”, afirmă Vasile Gorceag.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!