Noi prevederi privind calculul valorii energetice a produselor alimentare și furnizarea informației privind prezența unor substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează despre intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 84/2024 pentru aprobarea Metodologiei privind calcularea valorii energetice a produselor alimentare ambalate și a Regulamentului sanitar privind informarea consumatorului cu privire la substanțele prezente în produsele culinare nepreambalate care cauzează alergii sau intoleranțe.
Actul normativ menționat:
- reglementează procedura de calcul al valorii energetice a produselor alimentare ambalate, în vederea asigurării unui nivel sporit de protecție a sănătății și a intereselor consumatorilor;
- stabilește modalitățile de furnizare a informației privind prezența unor substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe în produsele culinare nepreambalate;
În mod special se atrage atenția asupra „Cerințelor privind indicarea substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe în produsele culinare nepreambalate” și anume:
- la raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ (afiș, anunț, broșură, catalog etc.), după denumirea fiecărui produs alimentar/băutură care are în compoziție substanțe care cauzează alergii sau intoleranțe, inclusiv în cazul în care a fost în contact încrucișat cu alergeni, se va înscrie „conține: ...”, urmat de numele substanței care cauzează alergii sau intoleranțe;
- în cadrul unităților de alimentație publică, operatorul din domeniul alimentar se va asigură că în meniul unității, precum și în orice material informativ (afiș, anunț, broșură), după denumirea ingredientului component al porției de mâncare/băutură, inclusiv în cazul în care acesta a fost în contact încrucișat cu alergeni, se înscrie între paranteze „conține: ...”, urmat de numele substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe;
Astfel, solicităm insistent operatoriilor din domeniul alimentar care comercializează produse culinare nepreambalate să întreprindă toate măsurile necesare stipulate în legislație, pentru a informa în mod eficient consumatorii referitor la prezența substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe.
ANSA menționează că, lipsa mențiunilor privind prezența substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe prezintă un risc imediat și iminent cu urmări foarte grave sănătatea consumatorilor sensibili la acestea substanțe.
Se atrage atenția că operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma noilor prevederi legale riscă să fie sancționați în conformitate cu prevederile art. 269 lit. a) din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 și anume, cu amendă până la 25 de mii de lei.